Uniunea Europeana (UE) ia in considerare monitorizarea separata a Romaniei si Bulgariei in ceea ce priveste progresele in domeniul justitiei si afacerilor interne, potrivit cotidianului bulgar Trud, care citeaza surse confidentiale, informeaza Mediafax.

Motivul il constituie incercarea coalitiei Guvernului roman de a-l destitui pe presedintele Traian Basescu si de a modifica atat atributiile Curtii Constitutionale cat si Legea referendumului, relateaza Novinite.com.

Curtea Constitutionala a Romaniei a sustinut suspendarea lui Basescu, votata vineri in Parlament. Intre timp, aceasta a declarat neconstitutionala legea care ii limiteaza posibilitatea de a exercita un control asupra Parlamentului, iar ulterior a stabilit o rata minima de participare de 50% plus unu din electorat, pentru ca referendumul de la 29 iulie sa fie validat.

Comisia Europeana, mai multe state europene, Statele Unite si unele organizatii nonguvernamentale si-au exprimat recent ingrijorarea cu privire la atacurile puterii de stanga la adresa Constitutiei si la procedurile aplicate in vederea destituirii presedintelui.

"Da, Bulgaria si Romania ar putea fi monitorizate separat", a declarat diplomatul, fara a oferi alte detalii. Acesta a refuzat ferm sa spuna daca mecanismul de monitorizare ar putea fi eliminat in aceasta vara sau daca va fi mai strict cu vreuna dintre tari, afirmand doar ca acesta ar putea fi mai precis.

Raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare si Verificare pentru Romania si Bulgaria va fi publicat probabil in a doua jumatate a lunii iulie.