"Monitorizam foarte indeaproape evenimentele din Romania. Parem sa asistam la o lupta politica de o intensitate surprinzatoare intre doua tabere ireconciliabile", arata presedintele Parlamentului European, socialistul Martin Schulz, intr-un comunicat de presa dat publicitatii cu o zi inaintea unei intalniri cu Victor Ponta la Bruxelles. Schulz crede ca trebuie ca, in cazul unor incalcari ale legilor si standardelor europene, Comisia Europeana sa ia masuri imediate.

Premierul Ponta salutat de Martin Schulz la Consiliul EuropeanFoto: Captura video

Daca sunt orice incalcari ale regulilor si standardelor europene, Comisia Europeana trebuie sa ia masuri imediat. Suntem o Uniune a valorilor impartasite si a standardelor legale, care trebuie repsectate de catre toti membrii sai fara exceptie. Este datoria noastra sa actionam daca ele sunt violate", se arata in declaratia presedintelui PE.

Martin Schulz va avea o intalnire cu Victor Ponta miercuri, 11 iulie, la Bruxelles, la Parlamentul European, unde vor discuta evenimentele politice recente din Romania, mai precizeaza comunicatul. cei doi se vor intalni la ora 17.30 (18.30 ora Romaniei) in sala de protocol de la eajul 9 al cladirii Paul-Henri Spaak, iar intalnirea va fi urmata de declaratii de presa in fata incaperii respective, la ora 18.15 (19.15 ora Bucurestiului).

De altfel, vizita premierului roman la Bruxelles va avea loc miercuri si joi. Miercuri intalnire cu Schulz va fi precedata de cea cu liderul socialistilor din PE, Hannes Swoboda, la ora locala 16.30.

Joi va fi o zi dedicata intalnirilor la Comisia Europeana, unde va avea intrevederi cu comisarul roman Dacian Ciolos, intre 10.00-10.30 (ora locala), cu presedintele Jose Manuel Barroso - la ora 17.15 ora Romaniei. Premierul va discuta si cu presedintele Consliului European, Herman Van Rompuy, la 14.45 ora locala si cu liderul socialistilor europeni, Serghei Stanisev, la ora 11.00, ora locala.

Prietenia lui Schulz devine moderata

Martin Schulz i-a aratat un sprijin total premierului Ponta la Consiliul European, iar salutul calduros - in ciuda intalnirii din acea dimineata de la reuniunea socialistilor, cand au avut ocazia sa se mai vada o data, la Consiliu nefiind prima intalnire din acea zi - a avut drept scop promovarea unei imagini care sa arate ca Ponta se bucura de sprijinul familiei sale politice.

Numai ca in ultimul timp au intervenit o serie de declaratii ale socialistilor, in special germani, care au sanctionat practicile coalitiei de la putere in procesul de suspendare a presedintelui.

"Seful" pe linie politica al lui Martin Schulz, Frank-Walter Steinmeier,a declarat: "Este inacceptabil sa restrangi in doar cateva zile atributiile Curtii Constitutionale, sa adaptezi procedurile parlamentare (scopului tau, n.r.) si sa ocupi functii importante peste noapte. Pe scurt, normele democratice si standardele parlamentare sunt suprasolicitate si incalcate. Solicit tuturor partidelor sa respecte institutiile democratice, sa respecte legea si separarea puterilor in stat."