Ora 12:50 Ministrul Liviu Pop a parasit sedinta Consiliului National de Atestare a Diplomelor, afirmand ca toti cei 20 de membri care fac parte din actuala structura se vor regasi in viitorul Consiliu, format din 45 de persoane. "Am avut o discutie constructiva cu membrii comisiei (...) i-am asigurat ca vor fi nominalizati in viitorul consiliu", a spus ministrul interimar, care a sustinut ca nu a discutat niciun moment despre presupusul plagiat al premierului Victor Ponta.

Liviu PopFoto: Agerpres

In opinia sa, competenta in cazul acuzatiilor de plagiat revine Consiliului National de Etica. El a precizat ca la Consiliul National de Atestare a Diplomelor va fi trimis Corpul de Control, deoarece a aflat si "alte elemente grave legate de organizare, de implicarea unor factori".

"Trebuie ca pana miercuri, joi, sa constituim un nou consiliu general din care toti membrii din acest consiliu general vor face parte". Ministrul interimar a sustinut ca a venit la sediul consiliului pentru a transmite "un mesaj pentru mediul academic, sa-i asigur ca nu am nicio problema, sa nu se considere oameni demisi".

El a argumentat ca este nevoie de un numar mai mare de membri in acest consiliu, deoarece "numarul universitatilor e mult mai mare" si nu exista niciun reprezentat al unor universitati straine in acest consiliu. "Este nevoie ca in forurile de decizie sa aducem si experti din exterior, nu numai din interior", a adaugat acesta.

Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a participat la sedinta Consiliului National de Atestare a Diplomelor. Consiliu general al CANTDCU este intrunit in sedinta de la ora 9:00 pentru analiza acuzatiilor de plagiat aduse tezei de doctorat a premierului Victor Ponta. Surse apropiate situatiei au declarat pentru HotNews.ro ca in sedinta CNATDCU au incercat sa intre mai multi reprezentanti ai Ministerului Educatiei, in aceasta dimineata.

UPDATE 10:52 Regulamentul de organizare a Consiliului National de Atestare a Diplomelor care analizeaza cazul Ponta a fost modificat. Ordinul de ministru a fost publicat in Monitorul Oficial

Monitorul Oficial a publicat la ora 10:52 Ordinul ministrului Educatiei privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare si a structurii acestuia. Ce schimba ordinul de ministru in functionarea CNATDCU

In prezent, Consiliul general al CANTDCU, cel care analizeaza inclusiv acuzatiile de plagiat aduse unor teze de doctorat, are 20 de membri. Noul ordin emis de Ministerul Educatiei si care a fost publicat in Monitorul Oficial prevede: "Numarul membrilor Consiliului general este de maximum 45". Deci ministrul Educatiei suplimenteaza, astfel, numarul membrilor consiliului cu inca 25.

Ordinul prevede de asemenea ca "Consiliul general si panelurile sunt convocate de catre ministrul educatiei. De regula, Consiliul general se intruneste cel putin o data la doua luni"

Noul Ordin al Ministerului Educatiei face ca din Regulamentul CNATDCU sa dispara urmatoarele prevederi:

  • Orice persoana, inclusiv membrii CNATDCU, poate sesiza in scris, prin intermediul UEFISCDI, Consiliul General al CNATDCU cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etica profesionala, inclusiv cu privire la existenta plagiatului, in cadrul unei teze de doctorat, indiferent de data sustinerii acesteia.
  • In cazul in care, in urma unei sesizari sau prin autosesizare, Consiliul general al CNATDCU decide ca nu au fost respectate standardele de calitate sau de etica profesionala, presedintele CNATDCU propune ministrului educatiei una sau mai multe dintre urmatoarele masuri:
  • A) retragerea calitatii de conducator de doctorat
  • B) retragerea titlului de doctor
  • C) retragerea acreditarii scolii doctorale

Citeste si: