"Prim-ministrul roman Victor Ponta, acuzat de plagiat in ceea ce priveste teza sa de doctorat in drept, trebuie sa demisioneze din functie daca aceste acuzatii se dovedesc a fi fondate", arata intr-un comunicat de presa presedintele principalului grup parlamentar european, PPE, Joseph Daul.

Joseph DaulFoto: Hotnews

El crede ca Romania nu poate decat sa piarda teren pe scena europeana daca prim-ministrul insista sa ramana la putere in conditiile in care nu a respectat un cod de etica elementara.

"In conformitate cu standardele europene si cu o jurisprudenta deja limpede stabilita, prim-ministrul roman nu poate sa conduca un guvern al unui stat din Uniunea Europeana daca a comis intr-adevar o frauda cand a obtinut titlul universitar pe care il detine. In multe state europene acest principiu s-a aplicat cu succes in trecutul apropiat. Trebuie sa se faca lumina cat mai curand in aceasta problema, deoarece nu este in joc numai credibilitatea unui stat membru, ci credibilitatea intregii Uniuni", sustine Joseph Daul.

Pozitia popularilor din Parlamentul European vine intr-un context in care, la Bucuresti, Hannes Swoboda, liderul socialistilor din PE, a exprimat mai multe opinii referitor la chestiuni interne ale Romaniei.

El a aratat ca la Consiliul European - tema de conflict politic si interinstitutional in Romania - ar trebui sa participe premierul. "Daca analizam legal si juridic, pe langa din punctul de vedere al Parlamentului, cred ca este evident ca premierul participa la aceasta intalnire. O singura tara, numai Romania este reprezentata de cineva care nu este seful factorilor de decizie politici, seful Guvernului. Cred ca celelalte state se vor intreba "Ce se intampla? De ce nu vine prim-ministrul? Il respect, este presedintele Romaniei, dar el ar trebui sa dea o sansa Guvernului ca sa rezolve aceste probleme. Ar trebui sa acorde aceasta sansa tarii si sa fie corect cu Romania", a spus Swoboda.

Socialistul austriac a avut o serie de critici la adresa Monicai Macovei, eurodeputat PPE, care si-a exprimat opinia legat de cazul Adrian Nastase si a criticat dur guvernul Ponta. "O stiu pe doamna Macovei de cand a fost ministru. Nu doar eu am observat ci si altii, era cineva cu o stare foarte ciudata, ii considera pe ceilalti tradatori si in institutiile europene si in tara. Politic, ceea ce face ea nu ajuta, nici Romania, nici partidul, nici pe ea. Doamna Macovei ar trebui sa se comporte intr-un mod european decent si sa se abtina sa distruga imaginea Romaniei", a spus Swoboda despre Macovei.