"Romania este diferita de Ungaria in cel putin un aspect", scrie in editia sa electronica celebra publicatie americana The New York Times: "Noua coalitie este o alianta intre partide de stanga si centru-dreapta, conduse de Prim-Ministrul Victor Ponta din Partidul Social-Democrat, care este asociat cu Ion Iliescu, un batran apparatchik comunist de 82 de ani."

New York Times despre ICRFoto: Hotnews

Articolul aparut pe blogul cultural al New York Times, "ArtsBeat", trateaza problema trecerii Institutului Cultural Roman in subordinea Senatului.

Articolul prezinta cateva opinii pozitive asupra activitatii Institutului Cultural Roman venite din partea a doi oameni de cultura americani. Sunt in acelasi timp prezentate pozitiile lui Horia Roman Patapievici si ale purtatorului de cuvant al guvernului Ponta, Andrei Zaharescu. Este mentionata si opinia lui Cristian Mungiu, castigatorul marelui premiu de la Cannes, care apreciaza masura ca fiind o "brutala intruziune a politicului in viata culturala".

"Noua situatie din Romania seamana tot mai mult cu cea din Ungaria, unde un guvern nationalist de dreapta a inasprit controlul asupra libertatii de exprimare si asupra culturii. Romania este diferita de Ungaria in cel putin un aspect: noua coalitie este o alianta intre partide de stanga si centru-dreapta, conduse de Prim-Ministrul Victor Ponta din Partidul Social-Democrat, care este asociat cu Ion Iliescu, un batran apparatchik comunist de 82 de ani", scrie cotidianul american.

"In ultimii cinci ani, Institutul Cultural Roman a devenit o forta importanta in schimburile culturale internationale, promovand scriitori, artisti si in special mult laudata miscare cinematografica cunoscuta ca Noul Val Romanesc. Dar coalitia de la guvernare, care a preluat recent puterea in Romania, a decis stoparea acestui focus international, intarindu-si in acelasi timp controlul asupra Institutului. Aceste actiuni au declansat proteste in randul gruparilor de artisti din Europa si Statele Unite", mai scrie The New York Times.

Articolul intitulat "Ordonanta de la Institutul Cultural Roman provoaca proteste in Europa si Statele Unite" este semnat de Larry Rohter, jurnalist la The New York Times. Un articol semnat de Rohter in 2004, care facea referire la obiceiul presedintelui brazilian Lula da Silva de a bea, a starnit un scandal in Brazilia, jurnalistul american fiind acuzat de catre membri ai cabinetului da Silva. Cotidianul The New York Times l-a sustinut insa pe Rohter, acesta fiind angajat al cotidianului american in ultimii 13 ani.