Mihai Razvan Ungureanu explica cum va arata viitorul sau politic: in cadrul unei noi forte care "va avea un nume, va avea o sigla si va participa la alegerile din toamna ca platforma electorala". Cine sunt membrii fondatori ai Initiativei Civice de Centru Dreapta si din cine va fi alcatuita noua miscare politica? Aflati dintr-un interviu acordat exclusiv pentru HotNews.ro.

Mihai Razvan UngureanuFoto: Hotnews

M.R.Ungureanu: In primul rand inconsistenta ideologica a partidelor care incearca sa reprezinte dreapta romaneasca. Asta se vede in diminuarea modului in care alegatorii sustin dreapta. Exista un electorat masiv in partea dreapta. Sunt cercetari sociologice care dovedesc acest lucru. Acest electorat nu este suficient de motivat in momentul de fata pentru a sprijini initiative de dreapta. Partidele si oamenii politici izbutesc sa se comporte dispretuitor fata de electorat mizand pe uitare si pe faptul ca lumea nu este atenta la politica. Politicienii traiesc intr-o bula de cristal care pare sa nu aiba nicio legatura cu realitatea si se transforma intr-o casta.

  • Ce spuneti imi aminteste de sloganul din iarna “PDL=USL=aceeasi mizerie”. Dumneavoastra veniti cu un discurs anti-partide.

M.R.Ungureanu: Nu. Vin cu un discurs impotriva modului in care se face politica astazi. Partidele sunt esentiale intr-o democratie moderna si parlamentarista.

  • Cristian Preda spunea ca lucreaza alaturi de dumneavoastra la un “corp politic nou, intr-o formula politica noua” pe care il gandeste impreuna cu dumneavoastra si “in foarte putine zile” veti anunta public ce inseamna asta. A trecut exact o saptamana de atunci. Ce inseamna acest corp politic nou?

M.R.Ungureanu: In primul rand Initiativa Civica Centru-Dreapta este cea mai flexibila forma de organizare a asteptarilor electoratului de dreapta care nu doreste neaparat un partid ci sa dovedeasca ca este fidel propriilor convingeri. Aceasta se face prin simpatia declarata pentru o miscare de acest gen. Aceasta trebuie sa ajunga

Suntem patru nume care am semnat actele necesare pentru inregistrarea la tribunal a Initiativei Civice de Centru Dreapta: Monica Macovei, Cristian Preda, Ioan Stanomir si eu.

M.R. Ungureanu

reprezentativa pentru majoritatea muta a electoratului romanesc. Obiectivul nostru real si direct este de a coagula pe seama unei platforme comune tot ceea ce inseamna forta politica apta sa reprezinte dreapta si acest electorat. Ca e vorba de PDL, de alte partide mai mici astazi, Initiativa Civica, toate acestea trebuie sa se regaseasca pe o platforma unica apta ca in toamna sa angajeze candidaturi si sa intre in lupta electorala pentru reprezentare in Parlament. Initiativa Civica este o parte a acestei Platforme in interiorul careia ar trebui sa se regaseasca si partide si asociatii civice cu scop politic cum este Initiativa Civica. Deasupra tuturor este aceasta Platforma.

  • Care va avea un nume?

M.R.Ungureanu: Va avea un nume, va avea o sigla si aceasta trebuie discutata si va participa la alegerile din toamna ca platforma electorala.

  • Ati anuntat ca va ganditi sa candidati la Iasi.

M.R.Ungureanu: Este intentia mea declarata iar in ceea ce priveste colegiul evident ca primul meu gand este orasul meu natal.

  • Pe listele cui veti candida?

M.R.Ungureanu: Pe lista acestei platforme electorale.

  • Cu alte cuvinte mergeti pana in toamna pe infiintarea unui nou partid.

M.R.Ungureanu: Nu. Infiintarea unei noi forte politice, nu a unui partid.

  • Care e diferenta?

M.R.Ungureanu: Diferenta e foarte mare pentru ca acum, din ratiuni pragmatice, exista sanse putine de a putea infiinta un partid si de a-l si inregistra in asa fel incat el sa fie capabil sa intre in lupta electorala in toamna. Drept pentru care construiesti aceasta platforma ca o alianta electorala pe care se regasesc si partide si asociatii civice. Imperios necesar este ca aceasta platforma sa-si angajeze proprii candidati sub sigla unica si titlu unic.

  • Vasile Blaga spunea ca si PDL ar putea din toamna veni pe aceasta platforma el oferind structurile unui partid puternic cum este PDL. Ce ofera platforma concret structurilor de partid?

M.R.Ungureanu: Platforma este rezultatul unui efort comun de coeziune.

  • De ce ar fi interesat un partid ca PDL, condus sa presupunem de Vasile Blaga, cu structuri puternice, sa se alature acestei platforme?

M.R.Ungureanu: Eu cred ca in spate trebuie sa existe o ratiune foarte pragmatica. PDL, in momentul de fata, nu coaguleaza intregul electorat de dreapta. E limpede ca e nevoie de un efort mult mai amplu si care sa

Voi candida pe lista acestei platforme electorale care va avea un nume, va avea o sigla si va participa la alegerile din toamna.

M.R. Ungureanu

se adreseze tuturor celor care nu s-au regasit la votul din alegerile locale. Pe acestia nu doar oferta PDL ii poate aduce la vot, ci o oferta politica mult mai larga si, repet, constituita in jurul unor principii pe care platforma de care va spun le apara.

  • Apare o intrebare fireasca: toti cei care acum nu voteaza PDL desi au simpatii de dreapta, de ce vor vota in toamna o Platforma in care printre actori se afla si PDL-ul?

M.R.Ungureanu: De ce as spera ca vor vota? Pentru ca vorbim despre un efort de convingere, iar acest efort de convingere inseamna angajare politica reala. Aceasta platforma pune in mijloc valorile de dreapta. Prin identificarea fiecarui elector se poate ajunge la transformarea simpatiei sau indiferentei in vot. Si fiecare vot evident conteaza.

  • Dar nu ati raspuns la intrebare: de ce oamenii dezamagiti astazi ar vota o platforma din care face parte si PDL-ul care tocmai i-a dezamagit?

M.R.Ungureanu: Experienta mea din aceste luni imi spune ca este nevoie de un alt mod de a face politica. Ca este nevoie de un alt mod de a administra aceasta tara. Ca este nevoie de o improspatare evidenta a clasei politice. Ca este nevoie de figuri politice noi care sa aiba in spate o experienta profesionala remarcabila.

  • Suntem toti de acord cu ce spuneti, dar sa fim si mai punctuali. Printre membri fondatori ai Initiativei Civice se numara Cristian Preda, Monica Macovei.

M.R.Ungureanu: Si Ioan Stanomir. Ma refer la cei care au semnat hartiile care s-au dus in instanta alaturi de mine. Suntem patru nume care am semnat actele necesare pentru inregistrarea la tribunal a Initiativei Civice. Ca membri fondatori. Dar numarul celor care sunt alaturi de acesti patru, de la prima strigare, este mult mai mare. Vorbim de zeci de oameni. Intre ei se aseaza si domnul Voinescu si nu este singurul. Dar n-am sa pot vorbi despre ceilalti necerandu-le inca acordul.

  • Marea majoritate sunt membri PDL si automat vine intrebarea: cine se mai alatura acestei initiative si nu este apropiat partinic de PDL?

M.R.Ungureanu: Sesizati ca prin aderarea la o asociatie civica nu exista incompatibilitate intre calitatea de membru de partid si cea de aderent la Initiativa Civica. E motivul pentru care sunt foarte multi membri ai PDL si ai PNL care sunt pregatiti sa-si depuna adeziunea pentru Initiativa Civica.

  • Membri PNL de prim rang?

M.R.Ungureanu: Membri ai Partidului National Liberal. Nu pot vorbi mai mult fara sa le cer acceptul.

  • Daca nu numele ne puteti spune daca sunt personalitati politice sau membri PNL dedicati dar nu foarte vizibili public?

M.R.Ungureanu: Sunt membri ai PNL care au activitate militanta in cadrul PNL. Tot asa cum sunt foarte multi simpatizanti ai PNL fara sa aiba neaparat calitate de membru de partid. Ceea ce se intampla si cu PDL. Dar ati fi si mai surprins daca v-as spune ca sunt si membri ai PSD care considera ca PSD este mult prea socialist fata de aspiratiile lor de centru, neregasindu-se in dreapta conservatoare de exemplu.

  • Vom putea vorbi despre o aspiratie a unor lideri politici din zona liberala spre aceasta Platforma?

M.R.Ungureanu: Mi-e greu sa spun acest lucru acum. Dar toate adeziunile vor deveni publice in momentul in care Initiativa Civica va iesi in lume prin legalizare, ceea ce se va intampla cat de repede. N-am un termen dar suntem intr-o urgenta, evident. In acel moment accesul la numarul adeziunilor si calitatea membrilor fondatori va fi foarte transparent. Intre cei 30-40 de oameni care s-au manifestat in primele zile sunt, intr-o majoritate covarsitoare, ne-membri de partid, oameni care nu s-au implicat politic in mod real pana acum dar cu un parcurs profesional exceptional, intreprinzatori sau oameni cu cariere in administratie, oameni de arta si tineri care abia au terminat masteratul. Ei vin cu un continut de moralitate implicit in actul politic. Ce-i strange la un loc? Sunt oameni care au cariere construite pe propriul merit, pe propria munca. Sunt oameni care cred ca daca au merite, acestea trebuie recompensate. Nu pe seama statului, ci pe seama activitatii lor. Sunt oameni care nu gandesc politica in sensul unor rezolvari personale.

Intr-o intalnire online cu cititorii HotNews.ro Mihai Razvan Ungureanu a explicat pe larg ce inseamna dreapta in viziunea sa:

"Ce inseamna dreapta? Sunt trei mari curente ale dreptei. Curentul liberal care pleaca de la libertate individuala si pune in centrul atentiei individul-cetatean si libertatile si drepturile sale in societate si in stat. Sustine in mod absolut dreptul la proprietate, dreptul la exprimare libera, dreptul de a-si construi propriul destin ceea ce inseamna natural o putere mai limitata a statului, un stat neutru, redus ca talie si costuri. Un partener responsabil si serios in relatia cu cetatenii. Iar pentru bugetari un contractor serios. Statul de drept, constitutionalitate, toleranta, buna intelegere civica sunt de asemenea principii de dreapta. Accentul liberalismului (fie clasic, fie modern) cade pe nevoie de a avea o piata libera in care statul sa fie cat mai putin prezent (dereglementare), interventia statului sa se faca numai in politicile publice care angajeaza toti cetatenii, reducerea numarului de taxe si a volumului lor. Accent pe initiativa privata, individuala, accent pe antreprenoriat, valorizarea clasei de mijloc. Responsabilitate civica, coparticipare cetateaneasca la buna desfasurare a activitatilor in stat, patriotismul real nu retoric. Toate acestea sunt valori de dreapta.

Lor le adaug, tinand cont de caracteristicile societatii noastre, valori accentuat conservatoare care aseaza motivatia politicilor publice pe elemente cum ar fi: comunitatea umana indiferent de marimea ei, autonomia administrativa a comunitatii, recunoasterea valorilor etice traditionale care inseamna familie, natiune, credinta. Conservatorismul in sensul acesta avantajeaza transformarea graduala a societatii, stabilitatea, transferul intre generatii a ceea ce e structura de rezistenta a comunitatii, continuitatea. Conservatorismul pune accent pe nevoia de lege, pe regula si pe respectarea ei, ca reglementare in folosul comunitatii si a cetatenilor, nu ca o presiune sau ca atac la adresa libertatilor. Pune accent pe ordinea sociala si din punctul acesta de vedere este diametral opus revolutiilor. De asemenea conservatorismul este dedicat dereglementarii economiei de piata dar accentueaza responsabilitatea individuala in raport cu propria comunitate si in raport cu statul, cu munca si implicit aseaza in centrul preocuparilor sale recompensa individuala potrivit MERITULUI. Crestin-democratia adauga la aceasta suma de valori (care nu sunt contradictorii, ci complementare) solidaritatea sociala. Crestin-democratii raman insa conservatori la nivelul intelegerii societatii."