Liviu Marian Pop, ministrul interimar al Educatiei, a anuntat marti ca a inaintat o sesizare la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) privind verificarea clasificarii universitatilor si a ierarhizarii programelor de studii in Romania. "Astazi (marti, 19 iunie - n.red.) am inaintat o plangere, o sesizare la acest parchet (PICCJ - n.red.), care va trebui sa verifice cum s-a facut clasificarea universitatilor si a programelor de studii in Romania", a declarat ministrul, citat de Agerpres.

Liviu PopFoto: Agerpres

Liviu Pop a sustinut ca, "in momentul de fata, la nivelul Ministerului Educatiei nu sunt toate elementele care trebuiau sa fie conform Legii Educatiei Nationale; am sesizat organele competente care au datoria sa verifice. Daca constata ca nu au fost respectate prevederile legale, sa emita decizii de sanctionare a celor care s-au ocupat de aceasta clasificare", a anuntat Pop, cu ocazia participarii sale la Forumul National al Copiilor si Tinerilor, organizat de Salvati Copiii Romania, transmite Agerpres.

Amintim ca anul trecut universitatile din Romania au fost clasificate pentru prima data dupa criterii europene, de un organism international de evaluare - Asociatia Universitatilor Europene. Rezultatele clasificarii universitatilor au fost anuntate pe 6 septembrie 2011 si arata ca doar 12 universitati au intrat in prima categorie, respectiv au fost clasificate ca universitati de cercetare avansata si educatie. Toate universitatile particulare au fost clasificate in ultima categorie valorica.

Corina Dumitrescu

Corina Dumitrescu

Foto: Agerpres

Asociatia Universitatilor Particulare din Romania, a carei presedinta era Corina Dumitrescu - prima propunere a premierului Victor Ponta la sefia Ministerului Educatiei - a atacat atunci in instanta rezultatele acestei clasificari. In luna noiembrie, Ministerul Educatiei a castigat in prima instanta procesul cu Asociatia Universitatilor Particulare din Romania, iar decizia instantei a fost atacata cu recurs.

Dupa ce a fost propusa pentru preluarea portofoliului Educatiei, Corina Dumitrescu a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca aceasta clasificare realizata de Asociatia Universitatilor Europene "a fost un pilotaj". "Am aici scrisoarea doamnei Andronescu, prin care aceasta clasificare e relativ contestata de universitatile de stat si pariculare, in sensul in care ARACIS nu a fost implicat, EUA a avut doar o implicare tehnica", a continuat Corina Dumitrescu.

Aceasta a sustinut: "Afirm principial ca nu de la universitatile particulare a aparut acest proces. Colegii nostri de la stat ne-au rugat pe noi sa integram acea actiune, dar in beneficiul tuturor". Inainte ca numele sau sa fie retras de premierul Victor Ponta de pe lista ministrilor, Corina Dumitrescu a declarat: "Aceasta actiune a asociatiilor universitatilor particulare nesemnata de mine va fi suspendata si cauza va ramane astfel pe durata mandatului meu".

Citeste si: