Printul Charles al Marii Britanii, care a sosit, miercuri dupa-amiaza, intr-o vizita privata de cateva zile in Romania, a innoptat in localitatea covasneana Miclosoara, din zona Baraolt, intr-un vechi conac ce apartine contelui Kalnoky Tibor. Conacul de vanatoare, construit in secolul al XVI-lea in stil renascentist, a fost renovat si introdus in circuitul turistic, fiind destinat exclusiv oaspetilor straini dornici sa-si petreaca vacanta intr-un sat "nealterat" de civilizatie, informeaza Agerpres.

Printul CharlesFoto: Agerpres

Familia Kalnoky, care s-a intors in Romania dupa caderea regimului comunist, are radacini stravechi. Localnicii povestesc ca prin secolul al XIII-lea, un secui cu numele Kalnoky ar fi salvat viata regelui Ungariei in timpul unei vanatori, tintind cu sageata ursul care se napustise asupra suveranului. Monarhul i-ar fi oferit, drept recunostinta, mosia de la Miclosoara si l-a innobilat. Blazonul familiei reprezinta, de altfel, un urs strapuns de o sageata.

Potrivit unor surse oficiale, printul Charles va poposi in Romania timp de trei zile si este posibil sa viziteze mai multe sate din judetele Covasna, Brasov si Mures, preferandu-le pe care si-au pastrat specificul medieval. Printre acestea se va numara si Valea Zalanului, un catun din judetul Covasna cu doar 150 de locuitori, unde printul a cumparat in urma cu cativa ani trei cladiri vechi de peste o suta de ani, aflate la capatul satului, pe care le-a renovat si le-a transformat in resedinta de vacanta. Departe de fastul palatului, atunci cand vine in judetul Covasna printul isi petrece timpul bucurandu-se de lucruri simple - a fost vazut de localnici plimbandu-se pe jos prin padure si cu caruta pe drumurile pline de hartoape, cosind iarba, mancand bucate traditionale sau pur si simplu odihnindu-se la soare sub un nuc batran. In anii precedenti, acesta a invitat la masa autoritatile locale, dar de data aceasta e putin probabil sa se intample acest lucru, aflandu-ne in pragul alegerilor locale.

Printul de Wales a sosit miercuri dupa-amiaza cu un avion charter pe aeroportul din Targu Mures, la numai o zi dupa incheierea ceremoniilor ce au marcat sarbatorirea jubileului de diamant al reginei Marii Britanii. Anul trecut a venit la scurt timp dupa nunta fiului sau cel mare, William.

Preocupat de conservarea monumentelor istorice, indeosebi a celor din Transilvania, Alteta sa s-a implicat in programul de reabilitare a mai multor sate sasesti, intemeiate in Transilvania in secolul al XII-lea, dintre care o parte figureaza in patrimoniul UNESCO. Si chiar a cumparat mai multe case vechi in cateva localitati, printre care Viscri din judetul Brasov si Saschiz din judetul Mures. Printul este un sustinator fervent al agriculturii ecologice romanesti prin Fundatia Transylvania Authentica, care isi propune sa promoveze un brand transilvanean si sa incurajeze micii producatori locali sa perpetueze agricultura traditionala.

Anul acesta, si fiul cel mic al printului Charles, Henry, a fost la Valea Zalanului, unde a petrecut sarbatorile de Pasti impreuna cu mai multi prieteni. Acesta a facut enduro pe dealurile din jurul localitatii si a mancat bucate traditionale.