Premierul Victor Ponta a tinut sa lamureasca, marti seara, contradictiile dintre declaratiile facute de ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, cu privire la demararea proiectului Rosia Montana si pozitia oficiala a Guvernului pe acest subiect. Ponta a explicat ca a discutat cu ministrul si ca acesta i-a zis ca "a vrut sa spuna ca proiectul Rosia Montana nu se face anul acesta, dar nu i-a iesit nu-ul". "Nu va puteti supara pe un politician pentru ca a uitat un nu", a spus Ponta.

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, marti seara, in cadrul Galei Green Awards, ca "primeste foarte multe reprosuri pentru faptele altora, dar acest lucru intra la partea negativa a functiei de premier".

"Din intentiile bune nu ies neaparat lucruri bune dar ele exista. Primesc foarte multe reprosuri si injuraturi pentru faptele altora dar asta intra la partea negativa a functiei", a afirmat seful Executivului, potrivit Agerpres.

In privinta proiectului Rosia Montana, Ponta a mentionat ca lucrurile sunt neschimbate fata de programul de guvernare. "In ceea ce priveste proiectul Rosia Montana nu s-a schimbat nimic din ceea ce am pus in programul de guvernare. Faptul ca exista si ministri in campanie electorala, nu doar presedinti, nu trebuie sa va uimeasca foarte tare", a aratat premierul.

Referitor la declaratia ministrului Economiei, Daniel Chitoiu, potrivit careia proiectul de la Rosia Montana va demara in acest an, Ponta a aratat: "L-am intrebat pe domnul Chitoiu si mi-a spus ca a vrut sa spuna ca proiectul Rosia Montana nu se face anul acesta, dar nu i-a iesit nu-ul. Nu va puteti supara pe un politician pentru ca a uitat un nu".

Anterior, tot marti seara, premierul Victor Ponta a sustinut ca pozitia Guvernului in ceea ce priveste proiectul Rosia Montana nu s-a schimbat in ultima vreme si ca ultimele declaratii ale ministrului Economiei, Daniel Chitoiu, pe tema valorificarii zacamintelor naturale faceau referire la proiectul Cupru Min.

"L-am intrebat pe dl ministru cu privire la acele declaratii, iar domnia sa mi-a spus ca a vorbit despre Cupru Min. In ceea ce priveste proiectul Rosia Montana, acesta se va realiza doar dupa ce se va raspunde la trei intrebari. Prima - se asigura cele mai inalte standarde de protectie a mediului? Daca da, mergem mai departe, iar daca nu, nu. A doua intrebare - se asigura un beneficiu mult mai mare decat era vorba pana acum pentru statul roman - 4% redeventa si 19% participarea noastra la proiect? Daca nu, nu mergem mai departe. Si al treilea punct - Rosia Montana este un proiect care se face pentru romani sau este pentru niste politicieni care vorbesc toata ziua la televizor despre acest proiect, evident, dezinteresat si sper ca ati sesizat ghilimelele. Pozitia noastra nu s-a schimbat cu nimic si pana la proba contrara il cred pe dl Chitoiu", a declarat Ponta.

Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Daniel Chitoiu, a declarat vineri, la Rosia Montana, ca este convins ca proiectul minier va demara in acest an. "Eu sunt convins ca proiectul va demara in acest an", a spus Chitoiu.

Ministrul Economiei a dat acelasi termen si la o intalnire electorala desfasurata in centrul localitatii Rosia Montana, precizand ca o decizie politica privind mineritul la Rosia Montana si Cupru Min Abrud va fi luata pana la sfarsitul lui 2012.

El a mai adaugat ca prezenta sa la Rosia Montana "este o garantie ca mineritul in aceasta zona se va dezvolta".

Tot Daniel Chitoiu spunea, vineri, la Alba Iulia, intrebat daca localnicii din Rosia Montana care se opun proiectului minier ar putea fi stramutati, ca "se poate ajunge si acolo".

Premierul Victor Ponta si ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, au fost premiati, marti seara, in cadrul celei de-a cincea editii a Galei Green Awards, pentru dialogul pe care l-au derulat cu organizatiile neguvernamentale de mediu.