"Nu va ascund faptul ca deja la nivelul Ministerului Educatiei am emis un ordin prin care verific toate dosarele acestor olimpici", a declarat pentru HotNews.ro ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, referitor la absolventii inscrisi la sesiunea speciala a Bacalaureatului pentru olimpici si participanti la concursuri sportive. "Se pare ca nu toti sunt olimpici. Sunt unii care au fost adusi acolo bazandu-se pe faptul ca Bacalaureatul olimpicilor este mai usor si se coboara stacheta", a afirmat Liviu Pop.

Liviu PopFoto: Agerpres

Ministrul a precizat ca "nu risca nimic copiii in momentul de fata, risca cei care i-au aprobat. Nu risca copiii, nu risca nimic, ci cei din inspectorat sau directorii din scoli risca. Deci daca sunt probleme o sa facem un raport, ca imi place sa fie transparenta si sa incercam sa clarificam lucrurile, mai ales ca pentru sportivi este un semnal groaznic, si aici ma refer la gimnastele care merg la olimpiada si care si-au cazut examenul de Bacalaureat. Sper ca in august sa promoveze acest examen".

Amintim ca ieri, joi 31 mai, s-a incheiat sesiunea speciala a Bacalaureatului 2012 la care au participat olimpicii si participantii la concursuri sportive.

  • Promovabilitatea la aceasta sesiune a fost de 34,20%

Radu Gologan, coordonatorul lotului olimpic de matematica: "Anul acesta sunt doar 45 de olimpici care participa la olimpiade internationale pe diverse discipline si care nu sunt sportivi"

Radu Gologan, coordonatorul lotului olimpic de matematica, a declarat pentru HotNews.ro ca,"anul acesta sunt doar 45 de olimpici care participa la olimpiade internationale pe diverse discipline si care nu sunt sportivi. Restul sunt din sport".

"In ultimii 10 ani, avand in vedere ca olimpiadele internationale se desfasoara in luna iunie cand incepe Bacalaureatul, s-a mers pe ideea de a organiza o sesiune speciala pentru ca acesti tineri sa poata pleca la olimpiade. (...) Incet-incet s-au lipit de chestia asta sportivii. Initial era lotul de gimnazistica si cel de canotaj, dupa care toti olimpicii sportivi au inceput sa se lipeasca de aceasta sesiune de Bacalaureat", a precizat Radu Gologan.

Aproximativ 900 de candidati s-au inscris anul acesta la sesiunea speciala a examenului de Bacalaureat pentru absolventii de liceu participanti la loturile nationale largite ce se pregatesc pentru olimpiadele si concursurile internationale sportive sau pe discipline.

Comitetul Olimpic si Sportiv Roman: In Centrele Nationale Olimpice pentru Pregatirea Juniorilor activeaza 108 sportivi cu varsta de BAC, iar numarul de candidati la aceasta sesiune speciala a fost 900

Comitetul Olimpic si Sportiv Roman (COSR) a solicitat Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret (ANST) si Ministerului Educatiei demararea unei investigatii, dupa ce la sesiunea speciala organizata pentru olimpici au participat peste 900 de candidati, desi la Centrele Nationale Olimpice pentru Pregatirea juniorilor activeaza doar 108 sportivi cu varsta de bacalaureat, transmite Mediafax.

"COSR a solicitat ANST si MECTS sa demareze o investigatie serioasa vizavi de modul in care au fost realizate inscrierile sportivilor de performanta pentru sesiunea speciala de bacalaureat din acest an, neplacut impresionat de promovabilitatea extrem de scazuta si surprins de numarul mare de candidati. Conducerea COSR a atras atentia asupra disproportiei evidente, in Centrele Nationale Olimpice pentru Pregatirea Juniorilor activand 108 sportivi cu varsta de bacalaureat, iar numarul de candidati la aceasta sesiune speciala a fost 900. COSR a solicitat oficial lista cu elevii - sportivi care au dat examenul de bacalaureat in sesiunea speciala din acest an, criteriile care i-au recomandat pe fiecare in parte, si persoanele implicate in selectie", informeaza COSR printr-un comunicat de presa.

Ministerul Educatiei: Listele cu participantii la competitiile sportive care opteaza sa sustina bacalaureatul in sesiunea speciala sunt avizate si asumate integral de catre federatiile sportive nationale

Ministerul Educatiei informeaza printr-un comunicat de presa ca la sesiunea speciala de bacalaureat se pot prezenta nu doar participantii la olimpiade sportive si pe discipline, ci si participantii la concursurile internationale sau elevii care se afla in loturi de pregatire pentru competitiile internationale in perioada rezervata sesiunii normale a examenului de bacalaureat (11 iunie - 6 iulie).

"Ca atare, printre cei care si-au manifestat intentia de a participa la sesiunea speciala s-au aflat mai mult de 108 competitori, cat sustine presedintele COSR ca s-ar afla in lotul olimpic, respectiv 928, dintre care s-au inscris 880 si s-au prezentat 877, toti absolventi ai promotiei 2012. Subliniem ca 47 dintre acestia sunt competitori la concursuri pe discipline de invatamant, restul fiind la cele sportive", informeaza MECTS.

"Conform procedurilor in vigoare, listele cu participantii la competitiile sportive care opteaza sa sustina bacalaureatul in sesiunea speciala sunt avizate si asumate integral de catre federatiile sportive nationale. Drept urmare, intreaga responsabilitate pentru corectitudinea datelor apartine federatiilor sportive", se mai arata in comunicatul de presa.

"Ministerul Educatiei a solicitat Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret printr-o adresa trimisa in ianuarie 2012 ca toate federatiile sa transmita institutiei listele cu potentialii participanti la sesiunea speciala. Documentul a fost postat pe site-ul ministerului in luna aprilie 2012 si este disponibil la adresa http://www.edu.ro/index.php/liste_nom_cent_cat/c133/. Subiectele pentru sesiunea speciala de bacalaureat sunt de dificultate medie si au fost intocmite incepand cu luna octombrie 2011, fiind finalizate si autorizate in luna aprilie 2012 de catre Centrul National de Evaluare si Examinare", precizeaza Ministerul.

Vezi lista candidatilor:

Lista Candidatilor Bac Special 2012

Citeste si: