"Incercarea de inhumare ceremoniala a lui Jozsef Nyiro se inscrie intr-o serie mai larga si relativ recenta de tentative de reabilitare din Ungaria care privesc si pe alti <>, unii condamnati pentru crimede razboi si chiar pe Miklos Horthy", sustine Radu Ioanid, Director in cadrul Diviziei de Arhive Internationale a Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington DC intr-un punct de vedere trimis catre HotNews.ro. Potrivit lui Ioanid, Jozsef Nyiro "a facut parte din factiunea virulent pro-nazista a fascismului maghiar impreuna cu care a fugit din Ungaria".

Radu IoanidFoto: HotNews.ro

Potrivit lui Radu Ioanid, Jozsef Nyiro, a fost scriitor si membru al parlamentului maghiar si intre 1941 si 1945 un membru al parlamentului maghiar, iar in 1944 el "a facut parte din corpul legislativ fascist al Crucilor cu Sageti a lui Ferenc Szalasi, factiunea virulent pro-nazista a fascismului maghiar impreuna cu care a fugit din Ungaria".

"Intr-o cuvantare din parlament din 24 noiembrie 1943 Nyiro s-a exprimat impotriva <> (oszeverhazassag) care ar fi fortat partea maghiara <> (eldobja anyanyelvet es utodait idegen erdekek es aspiraciok szolgalataba allitja)", declara Radu Ioanid.

"La 20 noiembrie 1942 Nyiro a vorbit in parlament despre spiritul <> (magyarellenes es magyargyalazo) care ar fi <> (ellensegunk celjait mozditja elo) care este caracterizat ca fiind <> (levitezlett liberalis zsido hagyatek)", mai afirma directorul de la Muzeul Holocaustului din Washington DC.

"Intre August 1942 si Aprilie 1943 Nyro a fost redactorul sef al publicatiei Magyar Ero (Forta Maghiara) subintitulat uneori <> care publicatie a tiparit o suita larga de editoriale nesemnate cu continut violent antisemit incluzand caricaturi incitatoare si elogii aduse legislatiei antisemite maghiare", declara Radu Ioanid.

Contre intre politicienii romani si maghiari pe tema reinhumarii lui Nyiro Jozsef

Premierul Victor Ponta a declarat, intr-un comunicat de presa al Guvernului citat de Agerpres, ca incidentele legate de problema reinhumarii ramasitelor lui Nyiro Jozsef pe teritoriul Romaniei sunt regretabile si decizia Guvernului de a nu accepta aceasta solicitare se bazeaza pe faptul ca scriitorul maghiar a fost o persoana recunoscuta pentru pozitiile sale anti-romanesti, antisemite si pro-fasciste.

Seful Executivului a mai precizat ca declaratiile facute in aceste zile de unii oficiali maghiari, printre care si presedintele Parlamentului Ungariei, "nu sunt in linia relatiei de buna-vecinatate dintre statul roman si cel maghiar", si ca va ridica aceasta problema la prima runda de discutii pe care o va avea cu omologul sau maghiar, Viktor Orban, la finalul saptamanii viitoare, la Bucuresti.

Presedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, a criticat, duminica, Guvernul Romaniei, pe care l-a acuzat ca a impiedicat procesul de reinhumare a scriitorului maghiar Nyiro Jozsef. Prezent la Odorheiul Secuiesc pentru ceremoniile anulate, Kover Laszlo, a descris comportamentul Guvernului roman drept "neprietenos, necivilizat si barbar", potrivit Agerpres.

Ceremonia de reinhumare a scriitorului maghiar Nyiro Jozsef a fost anulata in ultimul moment, programandu-se. in loc, o slujba de comemorare a poetului, dupa ce Prefectura Harghita a atacat in instanta adeverinta de reinhumare.

Peste doua mii de persoane au participat la ceremonia de comemorare a scriitorului maghiar, care a avut loc pe un teren privat al Bisericii romano-catolice din Odorheiu Secuiesc. Ceremonia s-a terminat mai repede cu aproape o ora, din cauza ploii abundente.

La eveniment a fost prezent si presedintele partidului de extrema dreapta Jobbik, din Ungaria, Vona Gabor.

Potrivit informatiilor prezentate de MAE, Nyiro Jozsef s-a nascut in 1889, la Jimbor, in judetul Brasov (centru), si a decedat in 1953, la Madrid, in Spania, unde a fost inhumat pana de curand. Potrivit sursei citate, in perioada interbelica a lucrat ca jurnalist la mai multe publicatii de limba maghiara din Transilvania (regiunea de centru-vest) si a publicat mai multe nuvele.

In 1941, dupa anexarea Transilvaniei de Nord de catre Ungaria, a fost invitat in calitate de deputat ardelean in Parlamentul de la Budapesta si s-a mutat in capitala ungara. A fost redactor-sef la doua ziare de extrema dreapta - 'Magyar Ero' si 'Magyar Unnep'. Dupa lovitura de stat din 15 octombrie 1944 si-a continuat activitatea in Parlamentul Ungariei (Parlamentul de la Sopron), care a adoptat legislatie antisemita. In aceasta calitate, Nyiro Jozsef a sustinut activitatea guvernului fascist al lui Szalasi Ferenc. In 1940 i-a fost acordata distinctia 'Coroana Corvin', infiintata de catre Miklos Horthy.

Citeste si: