Cateva zeci de protestatari au adus vaci, cai si ponei in fata Ministerului Agriculturii pentru a-si manifesta nemultumirea fata de modul defectuos si preferential, zic ei, in care statul a cheltuit subventiile pentru pasuni. Crescatorii de animale sustin ca din 2007 subventia pentru pasune de aproape 300 de euro/ha este platita catre primarii "pentru a rotunji bugetele locale", in loc ca aceste sume sa ajunga la crescatorii de animale.

Protest cu animale in fata Ministerului AgriculturiiFoto: Hotnews

Cei cateva zeci de protestatari au venit din orasul Comarnic, judetul Prahova, si au adus pe trotuarul din fata Ministerului Agriculturii din Capitala si o vaca, un cal si mai multi ponei. Crescatorii de animale au protestat si cu pancarte, bannere si tricouri cu inscriptii anti-primarul Vasile Botoaca din Comarnic.

Pe un banner era adresat si un mesaj catre Premierul Victor Ponta caruia crescatorii de animale ii cer sa nu tolereze "hotia" in cazul banilor dati de Comunitatea Europeana pentru pasuni.

Garbis Vincentiu Kehaiyan, din partea Asociatiei pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale (APAF), a explicat pentru HotNews.ro ca protestul este fata de modul in care din 2007 si pana in prezent au fost acordate subventiile pentru pasune.

Potrivit acestuia, subventiile care ajung la aproximativ 300 de euro/ha au ajuns in mod preferential catre primarii "pentru a rotunji bugetele locale", in loc sa ajunga la crescatorii de animale.

Din suma de 300 de euro/ha "statul roman este obligat sa plateasca crescatorilor de animale cca 20%, restul fiind bani din bugetul Comunitatii Europene. Probabil din dorinta de a nu mai plati acesti 20%, cat si din dorinta de a rotunji bugetele locale ale primariilor, toate Guvernele de pana acum au facut tot ce a fost posibil (si chiar au reusit) sa ascunda cat mai bine aceasta subventie de urechile taranului roman", se arata intr-un document scris impartit de protestatari.

Garbis Vincentiu Kehaiyan, presedintele Asociatiei pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale (APAF):

  • E vorba de bani multi, circa 1 miliard de euro pe an pe care ii plateste Comunitatea Europeana pentru crescatorii de animale. Din pacate banii astia nu ajung la crescatori. In Romania, de cand se platesc acesti bani, cel mai mare crescator de animale, cel putin pe hartie, este primarul.
  • Ce se intampla de fapt: Exista o cerere de eligibilitate pe care trebuie s-o semneze primarul si consilierii cu care se duc la APIA in care scrie ca nu sunt cereri ale crescatorilor de animale, ca primaria are animale proprii care pasuneaza - si nu are nici o primarie din tara, ca s-au consultat crescatorii de animale si ca acestia au fost de acord din marinimia lor ca primaria sa incaseze subventia in locul lor, ca ei se descurca bine cu animalele.
  • Problema asta se intampla peste tot, la nivelul intregii tari. Se duc la APIA si APIA orbeste si plateste ca un bancomat.
  • In Comarnic se incaseaza 300 de euro/ha pe 2.300 ha de pasune, adica aproape 700.000 de euro pe an. Cine incaseaza banii? Primaria si doi-trei ciobani, smecheri locali.
  • Din pacate, noi in localitate suntem sute de crescatori de animale. Daca un comarnicean ar stii ca el din 2007 pentru oaia pe care o are putea sa incaseze 150 de euro pe an, probabil ca i-ar impusca si pe primar, si pe ciobani. Dar nimeni nu stie treaba asta din pacate.
  • Am venit la MADR pentru ca el este organul competent sa controleze daca aceste fonduri ajung la tarani si daca primaria este eligibila sau nu. Si daca ajunge la concluzia ca exista deturnari de fonduri europene, are competenta sa sesizeze DNA-ul. Problema mare este ca noi avem plangeri facute la DNA de un an, de doi, de trei. Si nu se intampla nimic.

Despre situatia subventiilor pentru pasune reclamata de APAF, puteti citi mai multe aici.