Premierul Victor Ponta a anuntat, joi seara, ca a cerut Academiei Romane ca un grup de specialisti din cadrul institutiei sa verifice acuzatiile de plagiat aduse de Opozitie ministrului Educatiei, Ioan Mang, precizand ca daca acestea se confirma, ministrul va trebui sa paraseasca functia.

"Am fost informat cu privire la acuzatiile de plagiat aduse de Opozitie ministrului Educatiei. Am hotarat sa solicit, si sper sa fie acceptata aceasta solicitare, catre o institutie independenta, respectiv catre Academia Romana, daca exista posibilitatea ca un grup format din cativa specialisti sa analizeze in cel mai scurt timp aceste acuzatii. In masura in care ele se confirma, domnia sa va trebui sa-si asume raspunderea politica si sa paraseasca functia", a declarat premierul Victor Ponta, pe Aeroportul Henri Coanda, la intoarcerea de la Bruxelles.

"Daca acuzatiile se dovedesc adevarate, ministrul pleaca, isi va prezenta demisia. Daca nu se dovedesc, inseamna ca aceasta este cea mai periculoasa functie din Romania in acest moment", a mai spus premierul.

Informat de jurnalisti cu privire la verificarea declansata in cazul ministrului Ioan Mang de catre Comisia de Etica de la Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica, in urma sesizarilor de plagiat, premierul Victor Ponta a explicat ca, daca aceasta institutie este in subordinea Ministerului Educatiei, ancheta nu poate fi considerata una obiectiva.

"Nu stiu sigur in ce structura institutionala functioneaza autoritatea. Daca e vorba de Ministerul Educatiei, inevitabil va dati seama ca nu poate fi o ancheta considerata o ancheta obiectiva. E greu sa-ti anchetezi propriul sef. De aceea am analizat ideea unei institutii independente, sper sa primesc maine un raspuns favorabil", a mai spus Ponta.

Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica este organul de specialitate al administratiei publice centrale, aflat in subordinea Ministerului Educatiei si Cercetarii, prin care acesta isi realizeaza atributiile in domeniul cercetarii. Autoritatea este institutie publica, finantata de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii, se arata pe site-ul instututiei.