Noul guvern e hotarat si angajat sa continue toate reformele necesare pentru a avea o justitie corecta si credibila, a spus premierul Victor Ponta in declaratia de presa comuna cu presedintele Parlamentului European, socialistul Martin Schulz. La randul sau, liderul PE si-a aratat increderea "deplina" in noul guvern de la Bucuresti si mai ales in Titus Corlatean, pe care il stie foarte bine si pe care il considera "un om dur, greu de convins sa faca ceva in ce nu crede".​

Primul ministru Victor Ponta a aratat ca Romania este pregatita sa adere la spatiul Schengen si a multumit Parlamentului European pentru sprijinul acordat in acest sens.

In privinta mecanismului de cooperare si verificare pe justitie (MCV), Ponta a aratat ca "noul guvern este hotarat si angajat sa isi continue toate eforturile pentru a avea o justitie corecta si credibila atat pentru cetatenii romani, cat si pentru cei europeni".

Referitor la acest subiect, presedintele Martin Schulz a spus ca are incredere deplina in noul guvern de la Bucuresti. "Il cunosc pe Titus, este unul dintre primii parlamentari romani care a venit in PE (.r. Titus Corlatean a fost euroobservator in perioada pre-aderare). Este de incredere si dur. Stiu ca e greu sa il convingi sa faca ceva in ce nu crede", a spus liderul socialist.

Intrebat ce crede ca trebuie sa se intample cu MCV, daca sa fie ridicat sau nu in vara acestui an, Schulz a spus ca totul depinde de succesul reformelor in viitorul apropiat. "Sunt convins ca guvernul vrea sa intareasca independenta justitiei si sa lupte impotriva coruptiei. Am incredere totala in prietenii mei aflati la putere. Il cunosc pe Titus Corlatean si am incredere in el", a repetat Schulz.

Premierul Ponta a mai aratat ca guvernul de la Bucuresti este hotarat sa respecte toate prevederile tratatului fiscal, o dovada in plus fiind faptul ca a doua zi dupa investitura noului Guvern, Camera deputatilor a adoptat legea de ratificare a Tratatului european de guvernanta economica. "Credem insa ca Europa ar trebui sa il completeze cu o strategie care sa favorizeze cresterea economica si crearea de locuri de munca", a mai spus premierul roman.

Declaratiile au fost facute in urma unei intalniri la Bruxelles cu liderul Parlamentului European si alti lideri socialisti. "E natural sa am prima intalnire cu presedintele Parlamentului European, cea mai democratica institutie europeana. Domnul Schulz nu e numai un prieten al meu, ci si al tarii mele", a spus Ponta.

In cursul zilei de joi urmeaza sa mai aiba intalniri la Comisia Europeana, unde se va intalni cu Johannes Hahn, comisarul pentru politica regionala, si la NATO, unde il va intalni pe secretarul general, Anders Fogh-Rassmussen. Aceste intalniri fusesera stabilite pentru Mihai Razvan Ungureanu, care trebuia, insa, sa fie primit la Comisia Europeana de presedintele institutiei, Jose Manuel Barroso.

Ponta insa nu se va intalni cu Barroso (care are o orientare politica de centru-dreapta) si nici nu va avea declaratii de presa in urma intalnirii cu comisarul european. "E o vizita de lucru", a fost explicatia primita de Hotnews.ro de la CE, "iar in urma unor astfel de vizite nu dam comunicate".