Premierul chinez Wen Jiabao a anuntat joi, la Varsovia, deschiderea unei linii de credit de 10 miliarde de dolari pentru proiecte de cooperare cu Europa centrala si de est, relateaza AFP.

"Pentru a aprofunda cooperarea dintre tarile noastre si regiune, guvernul chinez a decis sa deschida o linie de credite speciale in valoare de 10 miliarde de dolari, destinata sa sustina proiectele de cooperare in infrastructura, noi tehnologii si economia verde", a declarat el, in cadrul unui forum economic regional la care Romania este reprezentata de premierul Mihai Tazvan Ungureanu.

Wen a anuntat si crearea unui fond chino-central-european pentru promovarea investitiilor.

"China va pune in practica un fond chino-central-european pentru cooperarea in investitii. Obiectivul nostru este sa colectam intr-o prima etapa 500 de milioane de dolari", a precizat el.

"China isi invita intreprinderile sa creeze zone tehnologice si economice in tarile voastre, in urmatorii cinci ani", a precizat seful guvernului de la Beijing.

Forumul de la Varsovia reuneste 16 premieri din Europa centrala si de est, 450 de intreprinderi din regiune si 300 venite din China, impreuna cu premierul Wen.