Ministerul Sanatatii propune un proiect de hotarare de Guvern prin care va fi modificata lista medicamentelor compensate si gratuite pentru trei denumiri comune internationale, relateaza Mediafax. Intr-un comunicat de presa al MS se mai arata ca institutia a realizat si un proiect de ordin in care propune modificarea duratei de spitalizare pentru diferite afectiuni. Documentele au fost lansate in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii.

Potrivit comunicatului de presa, MS se afla in faza de revizuire a pachetului bazal de servicii, in conformitate cu acordul pe care Romania l-a incheiat cu organismele internationale.

"Primele masuri pe care le adoptam pentru regandirea pachetului de servicii de baza se refera la 2 aspecte importante, si anume limitarea prescrierii in sistemul de asigurari a unor medicamente aflate in listele de medicamente compensate si gratuite, precum si revizuirea duratelor de spitalizare pentru diferitele grupe diagnostic", declara ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau, citat in comunicat.

Astfel, Ministerul Sanatatii a lansat, vineri, in dezbatere publica, proiectul de Hotarare de Guvern pentru modificarea Anexei la Hotararea de Guvern 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate.

Comunicatul de presa mai precizeaza ca modificarile au fost realizate in conformitate cu recomandarile expertilor Institutului NICE care au realizat, pentru Ministerul Sanatatii, un raport de evaluare a sistemului sanitar.

Proiectul de act normativ prevede modificarea Listei de medicamente cu sau fara contributie personala pentru trei denumiri comune internationale (Epoetinum alfa, Epoetinum beta si Erdoseina) astfel incat acestea sa fie prescrise numai pentru indicatiile prevazute in autorizatia de punere pe piata.

"Revizuirea listei de medicamente va insemna o rationalizare a consumului de medicamente, nu o excludere sau taiere. Este, mai degraba, o eliminare a anomaliilor existente in sistemul de decontare, anomalii care au fost sesizate si de catre specialistii britanici", a declarat ministrul Ladislau Ritli.

Concomitent, MS a publicat, in dezbatere publica,un proiect de Ordin privind modificarea si completarea Ordinului ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 1723/950/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare in anul 2012 a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2011 - 2012, aprobat prin Hotararea Guvernului 1.389/2010.

Proiectul de ordin propune modificarea duratei de spitalizare pentru toate afectiunile astfel incat aceasta sa nu depaseasca duratele medii raportate in cursul anului trecut ca fiind realizate.