Romania a tinut in sah Serbia marti la Bruxelles la negocierile din Consiliul Afaceri Generale, consiliu care ar fi trebuit sa recomande formal acordarea statutului de candidat la aderare. Romania a refuzat in prima faza a negocierilor sa dea unda verde Belgradului, cerand garantii pentru un tratament corect al minoritatii vlahe din Serbia. Practic, Romania - reprezentata de ministrul Cristian Diaconescu, a conditionat acordul pentru candidatura Serbiei la UE de garantii suplimentare legate de problemele minoritatii romanesti. In cele din urma, dupa negocieri, in Concluziile Consiliului Afaceri Generale a fost anexata o declaratie a Executivului UE prin care insista asupra protejarii minoritatilor "ca parte integranta a criteriilor de aderare la UE".

Romania a cerut si a obtinut asigurari din partea Comisiei Europene ca o un raport privind monitorizarea progreselor Serbiei in domeniul minoritatilor nationale va fi prezentat in octombrie anul acesta.

Decizia finala privind acordarea pentru Serbia a statutului de stat candidat la aderare va fi luata, prin unanimitate, de sefii de stat si de guvern ai celor 27 de state membre UE la Consiliul European din 1-2 martie.

Cristian Diaconescu a declarat marti seara ca Serbia trebuie sa semneze pina joi un protocol privind drepturile minoritatilor.

  • Vezi atasate Concluziile Consiliului pentru Afaceri Generale (cu anexa privitoare la minoritatile din Serbia)

Cum s-au desfasurat evenimentele de marti:

UPDATE 18.55: Romania a deblocat discutiile pentru aderarea Serbiei dupa ce a obtinut "conditiile cerute" pentru minoritatea vlaha din Serbia, a declarat pentru HotNews.ro un oficial MAE. Asta inseamna ca autoritatile sarbe vor trebui sa acorde tratamentul corect in probleme precum scolarizarea si religia.

UPDATE 18.04: Romania a acceptat in cele din urma recomandarile Consiliului European de a acorda statutul de tara candidata Serbiei cu anumite conditii, au declarat surse diplomatice.

UPDATE 17.52: Ministrul suedez de Externe, Carl Bildt, a dat de inteles intr-o postare pe contul sau de Twitter ca negocierile s-au incheiat si Serbia a primit unda verde.

Romania s-a opus marti la Bruxelles planurilor Uniunii Europene de a-i acorda Serbiei statut de candidat, in urma unei divergente privind drepturile minoritatii romanesti din fostul stat iugoslav, au declarat surse diplomatice UE, citate de Reuters. Discutiile cu sefii diplomatiilor s-au oprit la mijlocul zilei si au avut loc negocieri bilaterale Serbia - Romania.

Conferinta de presa a ministrului roman de externe, Cristian Diaconescu, programata initial la ora 17.00, ora Romaniei, a fost anulata.

Ministrul de externe al Frantei, Alain Juppe, declarase luni ca guvernele UE sunt pregatite sa ii acorde Serbiei statutul oficial de candidat, recunoscandu-i astfel reformele democratice, prinderea criminalilor de razboi si imbunatatirea relatiilor cu Kosovo.

Insa in cadrul reuniunii ministrilor de externe de la Bruxelles de marti, delegatia Romaniei a refuzat in mod neasteptat sa semneze acordul, cerand garantii ca grupul de etnici romani din Serbia va fi mai bine protejat, relateaza Reuters.

Delegatia Romaniei a declarat ca intentioneaza sa organizeze o dezbatere pe aceasta chestiune la un summit al sefilor UE de joi si vineri, unde initial se astepta doar sa se aprobe, in mod formal, acordarea statutului, sustin diplomatii.

"Romania vrea sa amane discutiile pana la summit, dar ceilalti nu sunt de acord si vor incerca sa rezolve problema astazi (marti - n.r.)", a declarat ministrul de externe olandez, Uri Rosenthal.

In Serbia traiesc circa 30.000 de etnici romani. O parte dintre membri comunitatii de etnici vlahi se considera de asemenea sa fie romani, in timp ce altii se considera sarbi.

Presedintele Traian Basescu a declarat la sfarsitul anului trecut ca Serbia ar trebui sa ofere romanilor aflati pe teritoriul sau dreptul la educatie in propria limba si acces la slujbele religioase din biserici ortodoxe romanesti.

Belgradul a parut sa nu fi luat la cunostinta cele intamplate la Bruxelles si nu a avut o reactie imediata, precizeaza Reuters.

Bor, un canal regional de televiziune din estul Serbiei, unde traieste mare parte din comunitatea vlaha, a anuntat ca va incepe sa subtitreze programele in limba vlaha, masura finantata de ministerul de cultura din Serbia.

Context: minoritatea romana din Serbia

Reprezentantii minoritatii vlahe din Serbia au cerut de nenumarate ori autoritatilor romane sa faca presiuni asupra Belgradului pentru a le fi garantate dreptul la educatie in limba materna si alte drepturi privitoare la identitatea nationala.

Presa romana a relatat in repetatea randuri abuzurile la care sint supusi reprezentantii minoritatii vlahe din Serbia (Exemplul 1, Exemplul 2, Exemplul 3)