Pacienti care isi fac loc printre caini comunitari, fecale si urina pe pardoseala - asa aratau holurile de la una dintre intrarile Spitalului Judetean de Urgenta din Galati la inceputul anului. Imaginile foto si video care prezinta aceasta situatie au fost primite de la un cititor HotNews.ro. Situatia maidanezilor refugiati in spital nu e noua, dar nimeni inca nu a putut rezolva problema. Directia de Sanatate Publica spune ca s-au facut numeroase controale, s-au dat numeroase sanctiuni, dar degeaba. Reprezentantii spitalului au explicat pentru HotNews.ro ca institutia este situata intr-un cartier plin de caini si ca nu pot pazi fiecare intrare.

Foto:
  • Click pe poza alaturata pentru a accesa fotogaleria

Imaginile foto si video au fost trimise pe adresa redactiei de catre un cititor HotNews.ro care a dorit sa-si pastreze anonimatul. Imaginile au fost realizate la inceputul anului 2012, inainte de viscolul care a cuprins tara.

Imaginile sunt realizate la una din intrarile in Spitalul Clinic Judetean de Urgenta "Sf. Apostol Andrei" din municipiul Galati. Imaginile surprind mai multi caini comunitari care se refugiaza pe holurile din apropierea cabinetului "Internari Cronici".

Pe holurile din apropierea intrarii respective, pe langa oameni care intra si ies din spital, se observa fecale si balti de urina de caine.

"Am stat de vorba cu un medic din spital care mi-a spus ca problema este cu atit mai acuta acum, cind este frig afara si adapostesc mai multi ciini inauntru. Oricum, medicul respectiv mi-a mai spus ca in ciuda publicarii oricitor imagini, conducerea va nega public existenta problemei si se va victimiza (existind, se pare, precedent) ajungind sa nu faca nimic pentru asta", ne-a scris cititorul in momentul cand ne-a trimis imaginile.

Reprezentantii Spitalului: "Unitatea medicala este intr-un cartier de blocuri plin de caini. Nu putem pazi fiecare intrare"

Contactati de HotNews.ro, reprezentantii Spitalului Judetean din Galati au explicat ca problema este generata de numarul mare de caini comunitari din zona si de imposibilitatea de a pazi fiecare intrare a unitatii medicale.

"Spitalul se afla in mijlocul unui cartier de blocuri. Este plin de caini in jur. Curtea spitalului este foarte mare si este foarte greu de pazit fiecare intrare a spitalului ca sa nu intre catei. Cabinetul de "Internari Cronici" este practic prima usa de la intrarea in spital, o intrare pe care intra sute de oameni in fiecare zi. In ambulatoriul de specialitate nu se intampla asa ceva. A fost modernizat cu bani europeni. Toate usile sunt securizate", a declarat purtatorul de cuvant al spitalui, dr. Lucia Grigorica.

"In plus, nu este treaba spitalului sa rezolve problema cainilor comunitari din zona. Spitalul a sesizat Primaria cu aceasta problema. Am sesizat Primaria si anul trecut. Noi am reusit, pazind foarte bine intrarile spitalului, sa reducem dramatic numarul de animale care au patruns in curtea spitalului. Sunt astfel de probleme in toata tara, in toate spitalele cu curte mare. Speram sa se gaseasca o solutie la nivelul intregii tari", au mai precizat reprezentantii spitalului.

Viceprimar Galati: "Cand am primit cerere, am fost si am ridicat cainii. O data am luat 30 de caini de la Spital"

Viceprimarul municipiului Galati, Nicusor Ciumacenco, a declarat pentru HotNews.ro ca institutia sa a ridicat zeci de caini atunci cand spitalul judetean a facut cereri in acest sens.

"Spitalul judetean este al Consiliului Judetean. In 2010 sau in 2011 cand ne-au facut cerere, am ridicat vreo 30 de caini. Cand ne-au facut cerere, noi de la Primarie am intervenit. Problema este ca nu vorbim de teren public, ci de un teren al Consiliului Judetean", a precizat Ciumacenco.

Pana la ora publicarii acestui material, presedintele Consiliului Judetean, cat si purtatorul de cuvant al CJ nu au putut fi contactati.

Directia de sanatate Publica: "Am facut controale si am dat sanctiuni, dar degeaba"

Directorul executiv al Directiei de Sanatate Publica Galati (DSP), dr. Valentin Boldea, a declarat pentru HotNews.ro ca situatia nu este noua si ca directia a dat numeroase sanctiuni spitalului pe aceasta problema.

"Despre problema cainilor in spitalul judetean s-a consumat destula cerneala, atat din partea presei, cat si din partea noastra. Am facut o serie de controale, am dat o serie de sanctiuni. Mai mult de atat ce sa facem? Este treaba conducerii spitalului si a autoritatilor locale ce patroneaza spitalul", a precizat directorul DSP Galati, Dr. Valentin Boldea.

"Facem controale periodic, dam sanctiuni, dam termene, dar nu se remediaza de ani de zile. Totdeauna in procesele verbale este semnalata si problema cainilor comunitari si a altor deficiente care sunt la nivelul spitalului. Nu putem sa facem mai mult de atat, decat sa dam amenzi si sa constatam", a mai spus doctorul Boldea.

Directorul DSP Galati a mai precizat totusi ca "fata de acum doi ani, numarul cainilor s-a mai micsorat si nu-i mai vedem chiar pana la etajul 9, ca sa zic asa. Intr-un fel s-a mai rezolvat, s-a mai ameliorat situatia. Oricum, nu este normal asa ceva intr-o unitate medicala".

Surse: "Aparatorul cainilor de la spital este doctorul Bacalbasa"

Mai multe surse apropiate situatiei au precizat pentru HotNews.ro ca unul dintre cei mai aprigi aparatori ai cainilor comunitari din jurul Spitalului Judetean este doctorul Niculae Bacalbasa, fost director al institutiei si fost sef al sectiei de Terapie Intensiva.

"Am ridicat mai multi caini atunci cand doctorul Bacalbasa era plecat in strainatete. Altfel nu puteam", ne-a spus o sursa institutionala.

Doctorul Bacalbasa, asa cum reiese dintr-un interviu publicat in 2009 in Adevarul, se declara un iubitor de animale, in special de caini. "Ca pasiuni am cainii şi cartile... altora, pentru că ale mele intra deja in categoria meserie", spunea pe atunci dr. Bacalbasa.

Contactat de HotNews.ro si intrebat de situatia cainilor din jurul spitalului judetean, doctorul Nicolae Bacalbasa s-a rezumat sa declare doar ca situatia maidanezilor a fost discutata la nivel de oras.

"Problema este si a fost discutata la nivel de oras. S-a facut un sondaj de opinie. Chestiunea e globala si nu are niciun rost... A fost o interogare la nivel orasenesc, iar orasul si-a spus punctul de vedere", a declarat Bacalbasa inainte ca legatura telefonica sa se intrerupa.

Problema maidanezilor de la spitalul Galati - mereu prezenta in presa, inca nerezolvata

Problema cainilor comunitari care isi duc veacul pe holurile spitalului judetean din Galati nu este una noua. In repetate randuri, in presa locala si nationala s-a scris despre aceasta problema. Lucrurile nu s-au rezolvat.

In februarie 2010, Adevarul scria despre aceeasi problema, iar Inspectia Sanitara de atunci preciza ca a dat deja numeroase sanctiuni spitalului. Subiectul a mai aparut in presa. Vezi aceeasi problema semnalata pe site-ul Realitatea si intabloidul Click.