Platile din fonduri europene prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) prin care Romania beneficiaza de o finantare de 3,47 de miliarde de euro (la care se adauga o confinantare nationala de 612 milioane euro) ar putea fi intrerupte, asa cum s-a intamplat anul trecut cu Programul Operational Regional (POR), daca autoritatile de la Bucuresti nu iau masuri, au declarat surse diplomatice pentru Hotnews.ro. Potrivit acestora, este vorba despre nereguli pe anumite proceduri care tin de managementul intern al programului.

Surse politice au declarat, pentru HotNews.ro, ca neregulile se refera la perioada 2009 - 2010, in timp ce surse guvernamentale afirma ca exista sanse de 70% ca intreruperea platilor sa fie evitata pe programul POSDRU, in conditiile in care Romania ar putea remedia neregulile constatate. Decizia va fi luata la sfarsitul lunii februarie - inceputul lunii martie.

Premierul Mihai-Razvan Ungureanu a cerut joi ministrului Muncii, Claudia Boghicevici, sa o demita pe Carmen Ionel, din functia de director general AM POSDRU, pentru management defectuos al Autoritatii, iar aceasta a demisionat.

Avertismentul lui Orban

Romania risca suspendarea unui program finantat cu bani europeni, a declarat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, la inceputul acestei saptamani, la The Money Channel. El a precizat ca expertii Comisiei Europene sunt mult mai vigilenti dupa ce anul trecut au descoperit mai multe nereguli in folosirea fondurilor UE pe Programul Operational Regional, cel care avea si rata de absorbtie cea mai buna la nivel national. "Nu vreau sa numesc un program, dar ne ameninta in momentul de fata riscul suspendarii unui program. Sper sa reusim sa-l evitam", a spus Orban. Din cele declarate de catre ministrul Afacerilor Europene reiese ca autoritatile romane ar trebui sa dea dovada de responsabilitate si sa actioneze in asa fel incat sa evite orice fel de risc.

Decizia CE va fi luata peste doua saptamani

Ministrul pentru Afaceri Europene a mai precizat ca abia la inceputul lunii martie se va cunoaste cu certitudine decizia expertilor Comisiei Europene legata de intreruperea temporara a platilor pe POSDRU. "La inceputul lunii martie vom putea rasufla usurati pentru un program. Nu se va mai repeta ce a fost anul trecut, adica o suspendare, chiar daca a fost pe o baza informala, pentru toate programele. Acum, daca va exista o intrerupere formala a platilor va fi pentru un program sau pentru altul. Nu va mai fi general", a mai precizat Orban.

Intreruperea pe Programul Operational Regional a durat sase luni

Comisia Europeana a blocat, in iunie anul trecut, platile pe o axa din Programul Operational Regional (POR), gestionat de Ministerul Turismului si Dezvoltarii Regionale, dupa ce a constatat nereguli in achizitiile publice dar si in managementul programului. Experti ai cabinetului Comisarului Johannes Hahn, responsabil pentru politica regionala, au declarat atunci ca decizia intreruperii platilor pe Axa 2 a POR - destinata finantarii infrastructurii regionale - a fost luata pentru doua luni, timp in care autoritatile de la Bucuresti trebuiau sa trimita Comisiei Europene planul de masuri pentru repararea deficientelor constatate. Bucurestiul a trimis raspunsul peste aproximativ doua luni de la decizia de intrerupere a platilor. La scurt timp, Guvernul Romaniei a decis sa opreasca trimiterea cererilor de rambursare catre Comisia Europeana pentru toate programele finantatate din fonduri structurale pentru a face verificari interne si pentru a evita ca neregulile sa fie descoperite de Bruxelles.

Platile au fost reluate in luna decembrie.

Pe cine afecteaza intreruperea platilor pe un program

Problemele pe Axa 2 POR au fost descoperite in urma unui audit programat al expertilor Comisiei Europene. Aceasta era o procedura uzuala, iar urmatorul audit viza Programul Operational Sectoral de Mediu din Romania. Blocarea "cererilor de rambursare catre CE" sau întreruperea temporara a platilor inseamna ca finantatorul, CE, nu mai deconteaza facturile trimise de beneficiarii proiectelor finantate prin programele operationale vizate de restrictii.

Aceasta masura ii afecteaza pe beneficiari - autoritati publice centrale si locale dar si pe cei din sectorul privat, daca au fost eligibili pe un program. Acest lucru inseamna ca, in cadrul proiectelor, un sir intreg de furnizori, companii care au participat si castigat licitatii, au facut lucrari pe un proiect sau altul si nu isi primesc banii. La nivel national, blocarea fie si temporara a decontarilor - asa numitele "rambursari" - afecteaza rata de aborbtie neta, cea la care se raporteaza Comisia Europeana. Romania are si asa probleme cu folosirea fondurilor structurale pentru perioada de programare 2007-2013, pentru ca nu a reusit, la sfarsitul lunii ianuarie 2012, sa aiba o rata de absorbtie neta mai mare de 5,5%, potrivit datelor publicate lunar de Ministerul Afacerilor Europene.