Judetul Covasna este sub cod galben de ninsori. Prefectul spune ca, luni seara, majoritatea drumurilor comunale erau desfundate si nici o localitate nu era izolata. “La inceput, am avut viiturile care ne-au calit. Fiecare stie ce are de facut. Nu se plang, se apuca de treaba”, a declarat pentru Hotnews.ro prefectul judetului Covasna, Gyorgy Ervin. Prefectul a relatat si care sunt cele trei metode prin care primarii s-au autodeszapezit: primarii gospodari au propriile utilaje de deszapezit, unii primari au relatii bune cu intreprinzatorii din localitate care au dat o mana la ajutor la curatarea drumurilor si, a treia metoda, “toata lumea pune osul si ajuta”.

Gyorgy Ervin Foto: captura Internet

AUDIO Deszapezire in Covasna. Prefectul Gyorgy Ervin

Prefectul judetului Covasna by Biro Attila

“Trebuie sa laud primarii; toti au pus osul si am reusit sa deszapezim drumurile comunale aproape peste tot. Primarii nu au aşteptat sa vina ajutoare, nu s-au plans la presa, ci, ca buni gospodari, au rezolvat cu forte proprii situatia.

Noi ne-am calit in timp. La inceput am avut viiturile care ne-au calit. Fiecare stie ce are de facut. Nu se plang, se apuca de treaba. Sigur, daca situatia este asa de grea si sunt depasiti, cer si ei ajutorul. In general, insa, e o munca foarte bine pusa la punct'', explica prefectul Gyorgy Ervin.

In ultimele zile, o singura comuna din judet a fost izolata 48 de ore. Prefectul spune ca localitatea a fost izolata pentru ca primarul nu a solicitat ajutorul autoritatilor judetene si a incercat singur sa deszapezeasca dar nu a reusit. In final, a fost nevoit sa ceara ajutorul prefecturii.

Trei metode de autodeszapezire

Prefectul Gyorgy Ervin a explicat ca primarii din judet au trei metode de autodeszapezire. Metoda I: primariile de comune au utilajele proprii si deszapezesc. Metoda II: primarii au relatii bune cu intreprinzatorii din localitate, care pun la dispozitie utilaje. Metoda III: toata lumea pune mana de la mana si deszapezesc.

“Unii primari mai gospodari au utilajele lor de deszapezire. Cum incepe ninsoarea, trimit utilajele si curata drumurile comunale. In alte cazuri, primariile au relatii bune cu oamenii din sat, cu intreprinzatorii si stiu la cine sa apeleze daca au nevoie de tractoare, un camion, de utilaje mai speciale si, sigur, sunt ajutati la deszapezire. Al treilea caz este cand toata lumea pune osul si ajuta. Toata lumea deszapezeste. Ce altceva ar putea face? ”, a declarat prefectul de Covasna.

Primarul spune insa ca nu trebuie sa ne imaginam ca in fiecare comuna din judet, zi de zi cand ninge, toti localnicii ies cu lopetile si dau la lopata in nestire. “In general, din ce am observat eu, se intampla asa: prietenii, vecinii se suna si unul vine cu tractorul, unul cu camionul, cu ce au si se ajuta intre ei si deszapezesc”, explica prefectul judetului Covasna.

Luni seara, sosele din judet erau circulabile, a mai mentinat prefectul. “Se circula peste tot. Am fost nevoiti sa inchidem drumurile nationale care trec prin Moldova: DN 2 D care face legatura cu Focsani, dar datorita partii din Vrancea, la noi e circulabil in conditii de iarna. A trebuit sa inchidem DN 10, care leaga Intorsura Buzaului cu Siriul-Nehoiu, dar si acest drum, pe partea noastra de judet, este circulabil”. Prefectul spune ca se asteapta la ninsori marti dar spune ca este pregatit. “La noi nu sunt probleme importante. Ce este important este ca fiecare isi pune osul acolo”, a conchis prefectul.