Un iranian refugiat in Romania, condamnat la moarte de un tribunal din Teheran pentru apostazie, a solicitat azil Oficiului Roman pentru Imigrari, insa cererea i-a fost respinsa, migrantul adresandu-se mai multor institutii ale statului roman, informeaza Mediafax.

Acuzatia de apostazie (adica renuntarea publica la o anumita credinta religioasa; renegarea unei doctrine sau conceptii) adusa lui Habib Bastam "se fundamenteaza pe faptul ca acesta s-a nascut din parinti musulmani, iar la varsta maturitatii a acceptat Islamul, conformandu-se preceptelor acestuia, pentru ca apoi sa declare verbal si prin fapte renuntarea de Islam, ocupandu-se totodata de organizarea de intruniri evanghelice, chemand si pe altii sa imbratiseze crestinismul, formand o biserica in casa, desfasurand ceremonii de botez, predicandu-si credinta in crestinism in fata adunarii formate din vecini de-ai sai si negand preceptele islamice", potrivit hotararii prin care a fost condamnat la moarte.

"Date fiind cele de mai sus, dupa analizara dosarului, a declaratiilor procurorului si a vecinilor care au depus marturie, precum si a rapoartelor intocmite de organele de judecata a investigatiilor si interogatoriilor desfasurate, acuzatul nefiind prezent pentru a se apara pe parcursul investigarii dosarului, instanta considera vinovatia acuzatului ca fiind evidenta. Pe baza decretului adoptat in unanimitate de expertii in jurisprudenta islamica, a art. 3 din Codul de Procedura al Tribunalelor Generale si Revolutionare, a art. 205 din Legea Sanctiunilor Islamice, a decretului Imamului Khomeini si Ayyatollahilor Seyyed Mohammad Reza Golpayegani, Safi Golpayegani, Makarem Shirazi, Bahjat Foumani si a Oficiului Liderului Suprem, sus-numitul este condamnat la moarte pentru apostazie. Hotararea este emisa in absenta acuzatului si poate fi reanalizata de Curtea Suprema in termen de douazeci de zile de la data comunicarii", se arata in hotararea din 2009 a tribunalului din Teheran, depusa la dosarul lui Habib Bastam.

Cazul lui Habin Bastam se afla si in atentia Oficiului pentru Comunicare Internationala si Drepturile Omului - Human Rights & International Communication - HRICO/OCIDO, care a fost sesizat de fratele condamnatului, Assadollah Masoud Bastam - cetatean britanic de origine iraniana, si el condamnat, in lipsa, pentru apostazie in Iran.

Assadollah Masoud Bastam a venit in Romania si s-a adresat mai multor institutii pentru protectia drepturilor omului, inclusiv Reprezentantei Comisiei Europene si Parlamentului, cerand sprijin pentru salvarea vietii fratelui sau, Habib Bastam, in varsta de 29 de ani, "refugiat in Romania din cauza persecutiilor politice si religioase la care a fost supus in tara sa natala, Iran".

"Situatia familiei Bastam s-a agravat in Iran pe masura ce mai multi membri ai sai, avand convingeri democratice si convertindu-se la crestinism, au fost rand pe rand persecutati politic si religios, in primul rand de autoritati. Toate acestea au culminat cu condamnarea la moarte sub acuzatia de apostazie - in anul 2001 a lui Assadollah Masoud Bastam - caruia la scurt timp autoritatile britanice i-au acordat protectie si statutul de azilant, devenind ulterior cetatean britanic, onorabilitatea sa fiind sustinuta si de unul din principalele partide politice britanice, pe ale carui liste electorale a candidat la alegeri locale in 2006. Persecutiile s-au accentuat asupra membrilor familiei Bastam, unii dintre acestia fiind implicati in campania lui Mir Hossein Moussavi (fost contracandidat al presedintelui Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, in 2009). Ulterior, prin interventia unor parlamentari britanici si americani, a unor organizatii, ceilalti doi frati ai lui Assadollah Masoud Bastam si Habib Bastam au ajuns in Marea Britanie si SUA, unul dintre ei, Yadollah Bastam, primind deja azil politic in Marea Britanie. De asemenea, si parintii celor patru frati se afla in acest moment in Marea Britanie solicitand azil politic", spune organizatia pentru apararea drepturile omului.

Despre cazul Bastam Amnesty International a fost sesizata in 5 noiembrie 2009 de un parlamentar britanic.

In anul 2010, la Teheran, Habibo Bastam a fost condamnat la moarte, de catre Tribunalul Revolutionar Islamic, pentru apostazie. El s-a refugiat in Romania, sotia si copilul sau ramanand in Iran. Cat a stat in Radauti, Bastam a frecventat biserica penticostala Betel, pastorita de Vasile Piscuc.

"Cazul Habib Bastam trebuie reconsiderat si prin prisma informatiilor recente, de notorietate publica, privind deteriorarea grava a relatiilor dintre Iran si Marea Britanie: atacarea ambasadei Marii Britanii la Teheran in 29 noiembrie, retragerea personalului diplomatic britanic de la Teheran, plecarea de la Londra, in 3 decembrie, dupa ultimatumul dat de autoritatile britanice, a personalului diplomatic iranian. In conditiile actuale, simpla comparatie cu cazul fratelui sau caruia un alt stat membru al UE i-a acordat protectie si statut de azilant, pentru motive cel putin similare, conduce la concluzia ca si statul roman trebuie sa procedeze in mod similar, acordandu-i protectie, in mod plenar si urgent. Spre deosebire de alte cazuri de refugiati din Iran unde persecutia se mentine numai la nivel politic, aici este argmentata si la nivel religios, fapt ce presupunea si cerea o abordare speciala, inclusiv prin cazarea separata chiar de alti conationali cu care nu este si coreligionar. In numele drepturilor omului, acestei persoane, Habibo Bastam, ii trebuie acordate o asistenta competenta si protectie, deopotriva. Dosarul domniei sale trebuie examinat cu suficienta atentie si maxima intelegere de cei care au aceasta misiune si prerogativa tinand cont de toate datele si informatiile de ultima ora, incidente", noteaza organizatia citata, intr-o scrisoare adresata ORI, Guvernului, Parlamentului, Ministerului Afacerilor de Externe, Delegatiei Comisiei Europene, Avocatului Poporului, Ambasadei Marii Britanii, Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

ORI a respins cererea de azil al Habibo Bastam, avocatul sau, Antonie Popescu, contestand decizia si adresandu-se mai multor autoritati romane.