​Olamae Hardy, mama baschetbalistului care a murit pe data de 9 octombrie, a declarat pentru HotNews.ro ca ia in considerare posibilitatea de a da statul roman in judecata si ca nu este multumita de evolutia investigatiei politiei. Olamae Hardy a precizat intr-un scurt interviu telefonic pentru HotNews.ro ca a auzit diferite variante despre evenimentele din noaptea de 8 spre 9 octombrie, atunci cand fiul sau a fost victima unei agresiuni intr-un club din Giurgiu. Baschetbalistul Chauncey Hardy a fost inmormantat miercuri, in orasul natal din statul Connecticut. Intr-un interviu acordat HotNews.ro, Lanny Breuer, adjunctul procurorului general al Statelor Unite, a anuntat ca FBI lucreaza impreuna cu autoritatile romane la acest caz.

HotNews.roFoto: Hotnews

Asculta aici declaratiile lui ​​Olamae Hardy:

Descarca fisierul audio in format MP3

Rep: Sunteti multumita de evolutia investigatiei politiei?

Olamae Hardy: Nu, nu sunt.

Rep: Va ganditi sa dati in judecata statul roman sau anumite institutii publice din Romania pentru ceea ce s-a intamplat?

Olamae Hardy: Da, iau in considerare. Dar inca nu m-am decis.

Rep: Veti cere o compensatie din partea statului roman?

Olamae Hardy: Nu am primit nimic din partea statului roman. Ei spun ca au deschis doua conturi, dar nu am primit nimic.

Rep: Ati vorbit cu colegii fiului dumneavoastra despre ce s-a intamplat?

Olamae Hardy: Nu, nu am avut ocazia. Am auzit diferite variante. Nu stiu ce sa cred.

Declaratia vine la o zi dupa ce Chauncey Hardy a fost inmormantat, in Middletown, Connectitut. Presa locala a scris ca, la funeralii, familia baschetbalistului si-a exprimat nemultumirea fata de "detaliile contradictorii privind incidentul si modul indoielnic in care autoritatile medicale romane si oficialii locali au abordat situatia".

Lanny Breuer, adjunctul procurorului general al Statelor Unite: Am oferit ajutorul FBI in cazul Chauncey Hardy si, din cate inteleg, a fost acceptat

Intr-un interviu acordat miercuri HotNews.ro, Lanny Breuer, adjunctul procurorului general al Statelor Unite, a declarat: "Sunt foarte multumit ca cel putin un om al FBI va fi si el implicat" in rezolvarea cazului Chauncey Hardy. Este primul oficial american care declara ca autoritatile romane lucreaza impreuna cu FBI la acest caz.

"Senzatia mea - iar eu si ambasadorul am discutat indelung pe aceasta tema - este ca autoritatile romane abordeaza acest caz in mod adecvat. Am vorbit direct cu autoritatile romane si am oferit ajutorul FBI, iar senzatia mea este ca autoritatile romane au primit bine aceasta oferta. Deci vrem sa ne asiguram ca oricine este responsabil, toate persoanele responsabile de crima comisa vor fi trase la raspundere pentru aceasta tragedie. Cred ca autoritatile romane stiu ca acest lucru este foarte important pentru Statele Unite, pentru ambasador, pentru mine, pentru cei din Washington. Vom continua sa lucram impreuna si vom urmari ce se intampla", a precizat Lanny Breuer.

Cinci asistenti medicali de la Spitalul Judetean Giurgiu, audiati

Cinci asistenti medicali de la Spitalul Judetean de Urgenta din Giurgiu au fost audiati marti, 18 octombrie, in cazul mortii baschetbalistului Chauncey Hardy. Cele cinci cadre medicale erau de serviciu atunci cand sportivul a fost dus la spitalul din Giurgiu. Pe langa asistenti, marti au mai fost audiati si cinci tineri care se aflau in barul in care a avut loc agresiunea, in dimineata zilei de duminica, 9 octombrie.

Surse din randul anchetatorilor, citate de Mediafax, au declarat ca au fost trimise citatii pentru a se prezenta la parchet pentru opt asistenti medicali si doi medici de la Spitalul Judetean Giurgiu. Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Giurgiu au inceput audierea a 60 de persoane, identificate din fotografiile realizate in seara de 8 spre 9 octombrie. Ministerul Public a anuntat printr-un comunicat ca sunt audiate zilnic 10 persoane.

Pana in prezent, printre cei audiati de procurori s-au aflat baschetbalistii Daniel Bivolaru si Adrian Vatculescu, colegi cu Chancey Hardy, Gigi Pena, seful pazei de la clubul Emotione din Giurgiu, Stefan Grecu, fiul cel mare al lui Octavian Grecu, zis "Butoane", fiica sefului Politiei Rutiere Giurgiu, comisar Mihai Tache, care era cu prietenii in bar in momentul in care a avut loc agresiunea, potrivit Mediafax. La sediul Parchetului a fost vineri, 14 octombrie, si adjunctul sefului Politiei Judetene Giurgiu, comisarul sef Ion Petrascu, politistul refuzand sa precizeze in ce calitate a venit la procurori.

Patru interlopi ar fi fost inregistrati in timp ce decideau cine isi asuma vina pentru agresiune

Luni, publicatia EVZ.ro scria ca o inregistrare facuta intr-o benzinarie din Giurgiu ii reda pe patru dintre interlopii suspectati de implicare in moartea tanarului. Potrivit unor surse din ancheta, citate de publicatie, "in film apar Ionut Tanasoaia, zis Gypsy, cel arestat deja, alaturi de cumnatul lui, cunoscut drept 'Musca', ca si fiul mijlociu al interlopului Butoane, Floricel, si un var al acestuia. Toti au fost in barul unde baschetbalistul a fost ucis. Cei patru discuta despre cine sa-si asume vina si sa spuna ca l-a batut pe Hardy".

Cum s-a intamplat tragedia

Baschetbalistul american Chauncey Hardy a fost dus la Spitalul Judetean din Giurgiu dupa incidentul care a avut loc, in noaptea de sambata spre duminica (8-9 octombrie), intr-un bar din Giurgiu. De la Spitalul Judetean din Giurgiu, baschetbalistul a fost transferat, patru ore mai tarziu, la Spitalul "Bagdasar-Arseni" din Capitala, intrucat starea acestuia se agravase si unitatea sanitara nu avea computer tomograf. Chauncey Hardy a murit la putin timp dupa ce a fost supus unei interventii chirurgicale.

Concluziile preliminare ale raportului de autopsie in cazul sau arata ca decesul sportivului a survenit unui traumatism puternic, soldat cu hemoragie masiva si fractura craniana.

In urma controlului facut de Directia de Sanatate Publica Giurgiu, s-au stabilit deficiente grave in ingrijirea lui Chauncey Hardy la Spitalul Judetean din Giurgiu de catre personalul medical al Unitatii de Primiri Urgente si de cel al Serviciului de Ambulanta.

Medicii de la UPU ar fi trebuit sa il transfere imediat pe Hardy la un spital in care sa poata fi facuta o investigatie cu un computer tomograf, lucru care s-a intamplat insa dupa aproximativ patru ore, timp in care starea baschetbalistului s-a agravat.

De asemenea, desi la spitalul din Giurgiu a venit o ambulanta cu medic, de tip C, pentru transferul lui Hardy la Spitalul "Bagdasar-Arseni" din Bucuresti, medicul de garda de la UPU si cel de pe salvare au hotarat ca baschetbalistul sa fie dus in Capitala cu o ambulanta de tip D, numai cu asistent medical.

Spitalul Judetean Giurgiu a fost amendat cu 35.000 de lei pentru neregulile in cazul lui Hardy Chauncey, cei doi medici de garda de la unitate cu cate 3.000 de lei, Ambulanta Giurgiu cu 15.000 de lei, iar medicul de garda de pe ambulanta cu 1.500 de lei, a anuntat pe 12 octombrie subsecretarul de stat Raed Arafat.

Colegiul Medicilor Giurgiu s-a autosesizat in acest caz si a inceput propria verificare. Si conducerea Spitalului Judetean Giurgiu a dispus inceperea unei anchete interne, pentru a se stabili daca s-a respectat protocolul la Unitatea de Primiri Urgente in cazul lui Chauncey Hardy.

Ionut Tanasoaia, principalul suspect in cazul agresiunii care a dus la decesul baschetbalistului american Hardy Chauncey, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, luni 10 octombrie, mandatul fiind emis de Tribunalul Giurgiu, sub acuzatiile de lovituri cauzatoare de moarte, ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea linistii publice. El s-a predat autoritatilor la scurt timp dupa decesul sportivului american.

Ionut Tanasoaia a declarat in fata instantei ca l-a lovit pe baschetbalist, insa a fost vorba, spune el, despre o singura lovitura cu pumnul in fata. La randul sau, avocatul lui Tanasoaia a spus, in fata instantei, ca imprejurarile in care s-a produs decesul sportivului sunt neclare.

Avocatul lui Ionut Tanasoaia a mai declarat vineri, 14 octombrie, ca la dosarul cauzei se gaseste un act de la Institutul Mina Minovici care demonstreaza ca victima a avut o singura contuzie: "Celelalte rani nu le-a confirmat nimeni in mod oficial. Eu cred ca justitia isi va face datoria in functie de probele administrate", a precizat acesta.

Citeste si: