Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a pierdut procesul de calomnie intentat actualului premier, Emil Boc, in dosarul acordului dintre ANRM si Sterling Resources. Decizia a fost luata miercuri de magistratii Tribunalului Bucuresti si este definitiva, anunta B1 TV. Tariceanu ceruse daune de 100.000 de lei pentru acuzatii defaimatoare lansate de Emil Boc in legatura cu dosarul Sterling.

Calin Popescu Tariceanu l-a actionat in instanta pe Emil Boc dupa ce acesta din urma a facut mai multe declaratii in care il acuza pe fostul prim-ministru de subminarea economiei nationale prin incheierea acordului cu Sterling.

"Toate aceste afirmatii grave sunt mincinoase. Ele aduc atingere reputatiei mele, imaginii mele publice si imi produc un prejudiciu moral", a sustinut Tariceanu la momentul deschiderii procesului, acuzandu-l pe Emil Boc de calomnie si solicitand daune de 100.000 de lei.

Potrivit lui Calin Popescu Tariceanu, hotararea de Guvern 1446/2008 privind aprobarea Actului aditional nr. 11 la contractul de explorare si impartire a productiei pentru doua perimetre din Marea Neagra, incheiat intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si Sterling Resources Ltd., a fost initiata si adoptata cu respectarea tuturor prevederilor si procedurilor legale de catre Guvernul pe care l-a condus in calitate de prim-ministru.

Calin Popescu Tariceanu l-a dat in judecata si pe presedintele Comisiei pentru industrii a Camerei Deputatilor, social-democratul Iulian Iancu, caruia ii solicita daune de 100.000 de lei in legatura cu declaratiile acestuia privind afacerea Sterling.

Istoricul procesului de calomnie intentat de fostul premier Calin Popescu Tariceanu

  • 9 februarie 2009 - Emil Boc face urmatoarele afirmatii in plenul Parlamentului: "Am vazut ca domnul Tariceanu si PNL-ul se opun inghetarii salariilor demnitarilor, crezand probabil ca astfel ii sprijina in continuare pe cei care au facilitat afacerea Sterling Resources, pe cei cu care a pus la cale acea masura prin care un contract de explorare si partajare a profitului a fost transformat in contract de acord petrolier si concesiune. A fost o actiune premeditata a guvernului Tariceanu din 2007 pentru a pregati miscarea din 2008, la final de mandat, pentru a acorda acel contract care prejudiciaza financiar interesele Romaniei, iar noi avem datoria sa curmam acest abuz".
  • 10 februarie 2009 - Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca il va da in judecata pe premierul Emil Boc pentru afirmatii calomnioase facute in interventia in fata Parlamentului.
  • 11 februarie 2009 - fostul premier formuleaza plangerea in instanta prin care il cheama in fata magistratilor pe actualul premier Emil Boc.
  • 19 februarie 2009 - Emil Boc declara ca si el il va da in judecata pe Tariceanu si face urmatoarea declaratie: "Stiti cum este cu datul asta in judecata? Hotul striga hotii! De-abia astept acest proces, vreau sa vad cum va justifica Tariceanu in fata romanilor schimbarea unui contract de explorare si partajare a productiei dupa niste cote foarte precise intr-un raport petrolier si de concesiune fara licitatie. Sa vina sa spuna Tariceanu de ce a facut acest lucru si sa arate romanilor ca a facut un act patriotic si ca romanii au castigat in urma acestui gest, sa spuna si cu cat a adus mai multi bani la bugetul de stat schimband un contract de partajare a productiei in redeventa petroliera in limite intre 3 si 13%. Sa vina in fata romanilor sa ne spuna acest lucru daca are curaj".