Noul an universitar incepe cu o serie de noutati, dintre care cele mai importante sunt: clasificarea universitatilor si ierarhizarea programelor de studii, organizarea si finantarea doctoratului, instituirea unei capacitati maxime de scolarizare pentru fiecare program de studiu. In acest an universitar vor avea loc reorganizari si alegeri ale structurilor de conducere din universitati, a anuntat ministrul Daniel Funeriu, care a deschis noul an universitar de la Ministerul Educatiei, printr-o conferinta de presa sustinuta luni, 3 octombrie, la ora 8:00. "Permiteti-mi sa declar deschis, din Ministerul Educatiei, anul universitar 2011-2012", a declarat ministrul Educatiei.

Ministrul Educatiei a vorbit cu aceasta ocazie despre modificarile esentiale aduse prin Legea Educatiei in noul an universitar. "In primul rand este vorba despre clasificarea universitatilor si ierarhizarea programelor de studii, ceea ce permite, pe de o parte, constatarea misiunii specifice pe care fiecare universitate o poate duce la implinire, iar pe de alta parte un referential privind drumul pe care fiecare universitate il are de parcurs pentru a-si indeplini rolul in societate", a declarat Daniel Funeriu.

Clasificarea universitatilor "permite o finantare a performantei pe criterii obiective si aplicarea art. 193 din LEN, cel care se refera la clasificarea universitatilor si ierarhizarea programelor de studii", a continuat ministrul. "Aplicarea art. 193 impreuna cu Asociatia Universitatilor Europene este de natura a recredibiliza invatamantul superior romanesc fata de partenerii nostri din Uniunea Europeana".

Cele mai importante declaratii ale ministrului Educatiei, Daniel Funeriu:

  • Un alt aspect foarte important este modul de organizare in ceea ce priveste doctoratul. Doctoratul devine din acest an o prima experienta profesionala de cercetare, altfel spus partea de cercetare este mult marita fata de ceea ce era anterior.
  • Finantarea doctoratului se realizeaza incepand din acest an universitar prin granturi doctorale consistente, statutul doctorandului este asadar mult mai bun.
  • Am solicitat, si s-a obtinut acest lucru, ca locurile la doctorat sa fie atribuite celor mai buni profesori si cercetatori exclusiv pe criterii de performanta.
  • Un lucru foarte important este ca pentru prima data, datorita noii Legi a Educatiei, Guvernul a aprobat o hotarare de guvern - 966/2011 - care prevede pentru prima data pentru fiecare program de studiu din Romania capacitatea maxima de scolarizare, conform evaluarii facute de ARACIS.
  • Depasirea acestei capacitati maxime de scolarizare pentru o universitate ar fi o fapta extrem de grava si ar atrage dupa sine sanctiuni drastice, conform art. 138 din LEN. Ministerul va controla foarte riguros respectarea capacitatii maxime de scolarizare la toate universitatile, astfel incat sa ne asiguram ca studentii au cele mai bune conditii.
  • Anul universitar incepe sub auspicii mai bune si din punctul de vedere al cercetarii. De curand au fost atribuite aproximativ 500 de granturi, primele granturi evaluate exclusiv de catre evaluatori straini.
  • Asadar calitatea cercetarii si a cercetatorului au fost singurele criterii avute in vedere la evaluare si au castigat cei mai buni. Aceste granturi includ si finantarea tinerelor echipe de cercetare, o finantare substantiala din punct de vedere al cercetarii. 
  • As dori sa mai spun cateva lucruri legate de modul in care procedurile de selectie ale cadrelor universitare sunt in acest moment, conform LEN. Ele sunt mult mai transparente, accesul la postul de conferentiar si profesor universitar se face dupa standarde europene.
  • Comisiile CNATDCU - care se ocupa de calitatea resurselor umane, comisiile CNCS - care se ocupa de cercetarea stiintifica - sunt formate din oameni integri, oameni care sunt total deconectati de orice interese de grup sau interese politice.
  • In general, anul incepe sub semnul unei organizari mai bune si in special a stabilirii unei ierarhii a valorilor care trebuie sa fie specifice mediului universitar. Mediul universitar este un mediu al excelentei, nu este un mediu al invatarii remediale, asa cum s-a incercat inducerea unor idei.
  • Rezultatele de la bacalaureat au dat celor mai buni elevi posibilitatea sa urmeze cele mai bune universitati, iar universitatile din Romania au de acum obligatia sa le dea studentilor masura excelentei lor.
  • Toate masurile pe care Ministerul le-a promovat prin Legea Educatiei si care ulterior au fost puse in practica au vizat sa dam resurse si putere in universitatile Romaniei oamenilor de valoare. Am spus-o de nenumarate ori: oamenii de valoare stiu ce sa faca si cu resursele, si cu parghiile manageriale.
  • Legea calitatii - ordonanta 75 - care a fost modificata acum aproximativ o luna. Faptul ca noul an scolar incepe sub auspiciile unei aduceri la zi a legii calitatii in invatamantul superior este un lucru foarte bun.
  • Guvernul a aprobat tot acum aproximativ o luna o ordonanta de urgenta legata de masuri anti-plagiat. O ordonanta foarte tintita pe tot ceea ce tine de etica in mediul universitar si al cercetarii.
  • In acest an universitar vor avea loc reorganizari si alegeri ale structurilor de conducere din universitati. O caracteristica aproape generala a spatiului public romanesc, inclusiv in mediul universitar, este ca cei buni sunt tacuti sau au fost redusi de multe ori la tacere, iar mediocritatile sunt foarte vocale. Odata cu alegerile din universitati a venit momentul ca oamenii de valoare sa se faca auziti.
  • Eu si Ministerul Educatiei ii sustinem pe oamenii seriosi, onesti, dedicati vietii universitare, pe cei care inteleg misiunea universitatilor, pe cei care stiu ce  inseamna dezvoltare institutionala, pe cei care sunt constienti ca de ei depinde viitorul Romaniei. Ii indemn pe toti acestia sa iasa in fata, sa nu ezite. Universitatile lor vor avea numai de castigat daca valoarea se va impune.
  • Pentru multi rectori acest an universitar este si ultimul pe care il incep in calitate de rectori. Le multumesc pentru ceea ce au facut, adesea intr-un cadru legal instabil, greoi, lipsit de deschidere si orizont. Sunt convins ca au facut ce au putut mai bine in situatia data. Le multumesc pentru sfaturile pe care ni le-au dat in redactarea si aplicarea noii legi, si ii asigur de toata pretuirea mea.
  • In particular, vreau sa le multumesc rectorilor care, in conformitate cu prevederile legii educatiei nationale, au luat masuri concrete pentru recredibilizarea universitatii lor si a intregului sistem universitar din Romania.
  • As dori sa fac doua precizari: una legata de codul studentului si o scurta precizare legata de ierarhizarea programelor de studii, publicata ieri, in conformitate cu legea si hotararea de Guvern.
  • In ceea ce priveste codul studentului, regret ca nu a putut fi adoptat inainte de inceperea anului universitar, insa varianta supusa dezbaterii publice a starnit multe reactii din partea rectorilor universitatilor, reactii care cred ca merita luate in considerare. Sunt convins ca vom reusi sa emitem acest ordin intr-un interval scurt de timp.
  • In ceea ce priveste ierarhizarea programelor de studii, doresc sa mentionez ca acest demers este cu atat mai important cu cat este primul astfel de demers dus pana la capat. Vreau sa subliniez ca aceasta ierarhizare nu este fixa in timp, urmatoarea va fi la anul.
  • Ierarhizarea din acest an este acum supusa scrutarii publice, astfel incat sa putem lucra impreuna cu universitatile pentru a ameliora toate procedurile si pentru a creste posibilitatea universitatilor sa se amelioreze, sa creasca, pentru ca pana la urma acesta este scopul nostru.
  • Verificarea datelor si raportarilor este o activitate continua a ministerului, iar toate datele sunt pe internet, la adresa chestionar.uefiscdi.ro. Tot acolo sunt precizate formulele de calcul, ceea ce permite maximum de transparenta.
  • La inceput de an universitar, am un indemn pentru cadrele din universitati: alegeti-i pe cei mai buni dintre dumneavoastra. Ei sunt cei care vor duce universitatea mai departe. Doar cei mai valorosi oameni in conducerea universitatii pot sa va asigure ca universitatea va creste.
  • Am si un indemn pentru studenti: sa nu ii credeti niciodata pe cei care va spun ca visele voastre nu se pot indeplini.
  • Permiteti-mi sa declar deschis, din Ministerul Educatiei, anul universitar 2011-2012.

Amintim ca in cadrul unei declaratii acordate HotNews.ro, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a avertizat la finalul saptamanii trecute ca "in acest an universitar ceea ce s-a intamplat la bacalaureat se va intampla si in universitati". "De aceea e important ca oamenii de calitate sa iasa in fata, inclusiv in universitatile conduse de fosti ministri care ne arata astazi pe cine au servit. Eu si ministerul suntem partenerii oamenilor de valoare", a precizat atunci ministrul Educatiei.

Citeste si: