Finlanda va vota, alaturi de Olanda, impotriva aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, au declarat pentru HotNews.ro surse de la Bruxelles. Reamintim ca votul decisiv va avea loc Consiliul European din 22 septembrie.

HotNews.roFoto: Hotnews

La fel ca si in cazul Olandei, pozitia este determinata de constrangerile din politica interna, noul guvern de la Helsinki (instalat in functie in iunie 2011) avind o pronuntata abordare eurosceptica.

In plus, decizia Finlandei a fost influentata de lobby-ul masiv al Olandei, care a incercat sa evite izolarea in rindul statelor membre.

Reamintim ca intrarea in Parlamentul finlandez a Partidului Adevaratilor Finlandezi (partid populist) a potentat miscarea eurosceptica de la Helsinki. Ca urmare a presiunii populare, guvernul de la Helsinki a insistat ca alocarea asistentei financiare pentru Grecia sa fie conditionata de includerea in "pachetul elen" a garantiilor colaterale pentru acoperirea riscurilor derivate din garantiile statelor membre la EFSF (European Financial Stability Facility).