Directia Nationala Anticoruptie a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii sa ia masuri corespunzatoare pentru a inlatura suspiciunea cu privire la afectarea impartialitatii solutionarii dosarelor DNA de catre judecatoarea Viorica Costiniu, de la Curtea de Apel Bucuresti, potrivit Mediafax.

Viorica CostiniuFoto: Agerpres

UPDATE - Sectia pentru judecatori a CSM nu si-a insusit nota Inspectiei judiciare referitoare la eventuala incompatibilitate in care s-ar afla judecatoarea Viorica Costiniu, decizia de marti a CSM, luata cu patru voturi "pentru" si patru "impotriva" urmand a fi motivata.

DNA spune ca exista "aparenta de afectare a impartialitatii" Vioricai Costiniu ca urmare "a resentimentelor" acesteia, dupa arestarea si trimiterea in judecata a sotului magistratei, Florin Costiniu - fost presedinte al Sectiei civile de la instanta suprema -, implicat in fapte de coruptie, alaturi de senatorul Catalin Voicu si de doi oameni de afaceri.

DNA arata ca suspiciunea existentei unui conflict intre interesele de familie ale lui Costiniu si interesul public de infaptuire a justitiei trebuie eliminata prin masuri administrative prevazute de lege.

Viorica Costiniu este judecator la Sectia penala a Curtii de Apel Bucuresti, instanta ce are competenta de a solutiona cererile DNA.

Potrivit Legii 303/2004, judecatorii sunt obligati sa se abtina de la orice activitate legata de actul de justitie in cazuri care presupun existenta unui conflict intre interesele lor si interesul public de infaptuire a justitiei sau de aparare generale ale societatii.

Dupa analizarea sesizarii DNA, Inspectia judiciara a CSM arata ca niciunul dintre cazuri prevazute de procedura penala nu are aplicabilitate in situatia Vioricai Costiniu .

"Cum aspectele invocate se incadreaza intr-o situatie cu caracter general, legate de calitatea de inculpat a sotului doameni judecator, calitate dobandita intr-un dosar instrumentat de Directia Nationala Anticoruptie, nu se poate sustine ca din punct de vedere al raspunderii disciplinare, judecatoarea ar fi incalcat dispozitiile legale referitoare la incompatibilitati, nefiind reglementata, in mod singular, o astfel de situatie precum cea expusa in sesizare", arata inspectia.

Inspectia judiciara recomanda, in final, sa se aprecieze cu privire la oportunitatea reglementarii unui nou caz de incompatibilitate.

Sectia pentru judecatori a CSM va lua in discutie, marti, nota inspectiei.