Martorul principal din dosarul in care Adrian Nastase este judecat privind achizitiile de bunuri din China a fost audiat miercuri de instanta suprema si a recunoscut in fata judecatorilor ca a facut mai multe ilegalitati intrucat ii era teama de Irina Jianu, de sotii Nastase si de Sergiu Sechelariu.

Adrian NastaseFoto: Agerpres

Instanta suprema a reluat, miercuri, dezbaterile in procesul in care sotii Adrian si Dana Nastase si Irina Paula Jianu sunt judecati pentru fapte de coruptie privind achizitionarea mai multor containere de bunuri din China.

La termenul de miercuri al procesului au fost prezenti mai multi martori, intre care si martorul cheie din proces, care a facut si denunt impotriva acestora, respectiv Cristina Popa.

Martorul a fost audiat timp de mai bine de patru ore, perioada in care a povestit despre frica pe care aceasta o resimtea fata de Irina Paula Jianu, in contextul in care stia ca Jianu este apropiata familiei Nastase si ca se ocupa de lucrarile din Zambaccian pentru acestia.

"In perioada importurilor din China si a lucrarilor din strada Cristian Tell, de la Cornu sau Zambaccian eram actionar majoritar la firma Vertcon. Firma Vertcon SA era actionar majoritar la Vertcon Regal Glass. Eu eram si in Consiliul de Administratiei a societatii Conimpuls. Niciunul dintre noi, directorii acestor firme, nu indrazneam sa iesim din cuvantul Irinei Paula Jianu, fostul director al societatilor", le-a explicat femeia judecatorilor.

Motivul acestei frici generalizate existente la nivelul celor trei firme, potrivit martorei Popa, era acela ca "in anul 1999 sau 2000, Sergiu Sechelariu, in calitatea sa de actionar din Conimpuls a desemnat-o expres pe Irina Paula Jianu sa se ocupe de lucrarile din Zambaccian si Cornu si ca noi trebuia sa ascultam de ea in acest context".

"Atunci au avut loc primele discutii despre Zambaccian. Totul se discuta in mare discretie, la secret si reprezentau subiecte tabu ... . Primeam dispozitii pe care nici eu nici ceilalti directori nu le puteam refuza ", a mai aratat Cristina Popa in declaratia sa.

Intrebata concret ce anume ii genera teama si frica referitor la persoana Paulei Jianu, Cristina Popa a aratat ca temerea ei era generata de faptul ca Paula Jianu era cunoscuta ca fiind apropiata a familiei Nastase, context cu care "se lauda". Martorul a declarat instantei ca Jianu nu se ferea sa afirme ca iese la cafea cu Dana Nastase, sotia fostului premier, sau ca ea se ocupa de proiectul Zambaccian la cererea sotilor Nastase.

Intrebata insistent de avocati in legatura cu mai multe falsuri in acte si ilegalitati comise privind importul bunurilor din China si a lucrarilor de la Zambaccian, Popa le-a recunoscut integral, a oferit detalii despre situatiile amintite de aparatori si a pus totul pe seama temerii profunde pe care o resimtea fata de Jianu si familia Nastase.

Popa a precizat ca in 2005, o persoana necunoscuta a intrebat-o daca o cunoaste pe Jianu, daca ii datoareaza bani acesteia, dupa care a amenintat-o sa returneze o suma de bani Paulei Jianu si a stropit-o cu o substanta pe haina. Femeia a aratat ca ulterior a facut o plangere penala.

"Nu am verificat modalitatile de efectuare a lucrarilor de la Cornu facute de Regal Glass pentru ca stiam pentru cine sunt efectuate si nu ne permiteam sa punem intrebari. Exista aceasta temere. Irina Paula Jianu s-a impus prin presiuni psihice si violenta verbala. Temerea noastra venea din faptul ca stiam ca ea reprezinta interesele familiei Nastase", a mai aratat Popa.

Instanta suprema a decis sa audieze restul martorilor prezenti miercuri, in 14 septembrie, procesul urmand sa aiba loc in incinta Tribunalului Bucuresti, ca urmare a unui protocol recent dintre cele doua institutii, privind punerea la dispozitie a unor sali de judecata.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus, in 5 mai 2008, trimiterea in judecata a lui Adrian Nastase, pentru luare de mita si santaj, a Danei Nastase pentru complicitate la luare de mita si santaj, dar si a Irinei Jianu, fost inspector general de stat la Inspectoratul de Stat in Constructii, pentru dare de mita si spalare bani.

Procurorii au stabilit ca, in perioada 2002 - 2004, in calitate de prim-ministru, Adrian Nastase ar fi primit, in mod direct si prin intermediul Danielei Nastase, foloase necuvenite in valoare de 22.155.985.853,08 de lei vechi, adica aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau in contravaloarea unor bunuri importate din China si cheltuielile aferente acestor importuri, precum si contravalorea unor lucrari efectuate la imobilele lui Nastase din localitatea Cornu si din Bucuresti, de pe strada Cristian Tell.