Liderul formatiei Phoenix, Nicu Covaci, s-a aratat deranjat de faptul ca Institutul Cultural Roman (ICR) trimite peste hotare "trupe de tigani", care sa reprezinte tara la diferite evenimente internationale, relateaza Agerpres. In replica, ICR a spus ca "este o declaratie care ne intristeaza si ne surprinde. Ne asteptam ca domnul Nicu Covaci sa cunoasca mai bine activitatea ICR".

Nicu CovaciFoto: Bety Blagu / HotNews.ro

Covaci a declarat vineri, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Bistrita, ca apreciaza talentul muzical al acestei etnii, dar "cultura lor nu este cultura noastra": "Eu am vazut deja harti unde scrie Gipsyland. Deci Romania trecuta ca Gipsyland, foarte clar, chestie care nu mi-ar conveni, pentru ca eu am mare respect pentru tigani, am crescut cu sarbi, cu evrei, cu svabi, cu tigani intr-o curte mare, uriasa, in Timisoara, si nimeni nu era deosebit. Ne iubeam toti sau ne bateam toti. In Banat nu se creste cu ura de rasa, eram egali. Apreciez la tigani, de exemplu, talentul muzical. (...) Insa ceea ce ma deranjeaza este ca, totusi, cultura lor nu este cultura noastra. Or, Institutul Cultural Roman trimite peste tot, la toate intalnirile internationale, trupe de tigani. De ce nu ne trimit pe noi?".

Covaci a spus ca un alt motiv pentru care muzica buna este data la o parte este faptul ca ea nu produce bani: "De cand muzica a devenit industrie, cam din anii 80, a cazut exact calitatea. Astazi trebuie sa ai niste fete care sa scuture din piept, sa dea din fund, si atunci muzica e buna. Muzica buna se asculta cu ochii inchisi, oameni buni, pe intuneric''.

Liderul trupei Phoenix a spus ca toate aceste lucruri se intampla deoarece ''Dumnezeul de astazi este banul (...) si numai ceea ce aduce bani conteaza, iar ceea ce nu aduce bani trebuie dat la o parte'', adaugand ca ''asa suntem si noi dati la o parte'.

Reactionand la afirmatiile lui Nicu Covaci, Institutul Cultural Roman a precizat urmatoarele, prin vocea sefului Biroului de Presa, Sorin Gherghut: ''Este o declaratie care ne intristeaza si ne surprinde. Ne asteptam ca domnul Nicu Covaci sa cunoasca mai bine activitatea ICR - tinand seama si de faptul ca in 2010 am colaborat rodnic cu formatia Phoenix, care a concertat la Chisinau cu ocazia Zilei Limbii Romane in Basarabia, organizata de Institut prin Directia Romani din afara tarii. ICR a organizat de-a lungul timpului, si in tara si in strainatate, programe si evenimente cu participarea unor muzicieni reprezentativi din genuri cat se poate de diverse, de la muzica traditionala la jazz, de la muzica electronica la muzica clasica. Exemplele sunt nenumarate, oricine e interesat poate consulta rapoartele publicate pe site-ul ICR''.