Fara indoiala ati auzit oameni care se plang ca “au racit la stomac”. Poate chiar vi s-a si intamplat sa aveti stari de greata, voma sau diaree venite ca din senin. De fapt termenul de “raceala” este impropriu. Nu exista “raceala la stomac”. Acesta este un termen care descrie “vag si insuficient simptomele”, explica Jay Solnick, specialist in boli infectioase si profesor de medicina la Universitatea California.

Medicii prefera sa foloseasca termenul de gastroenterita, care se traduce prin inflamarea stomacului si a intestinelor (a tractului gastrointestinal), din diverse cauze, inclusiv din cauza virusurilor sau bacteriilor.

Cauzele gastroenteritei

De obicei, gastroenterita este provocata de bacterii, virusuri sau paraziti, care se raspandesc rapid, in special prin apa contaminata:

Bacterii care provoaca gastroenterita: escherichia coli, salmonella, campylobacter, shigella. Acestea se gasesc in general in alimente si sunt transmisibile de la o persoana la alta.

Virusuri care declanseaza gastroenterita: adenovirus, rotavirus, calcivirus, astrovirus, norovirus.

Exista si o serie de paraziti care pot provoca gastroenterita, printre care giardia si cryptosporidium. Giardia este un parazit care traieste de obicei in intestinul animalelor si se transmite foarte usor prin contact cu acestea sau prin apa contaminata.

Alte cauze ale gastroenteritei necontagioase includ alergiile alimentare, cafeina, unele medicamente, precum antibioticele, steroizii, aspirina si laxativele.

Pe langa greata, stare de voma si diaree, la simptomele gastroenteritei se mai adauga uneori si febra, care de obicei nu depaseste 37,2 – 37,3 grade Celsius. Alte simptome, mai grave, includ:

  • stari persistente de voma (mai mult de 48 de ore);
  • voma sau scaun cu sange;
  • febra mai mare de 38,5 grade Celsius;
  • balonari sau dureri abdominale;
  • deshidratare.

Cand contactam medicul

Vestea buna este ca, de cele mai multe ori, gastroenterita trece de la sine, mai ales daca este provocata de un virus. Cel mai important este sa evitati deshidratarea. Beti cat mai multe lichide si urmati un regim pe baza de supe.

Daca totusi nu puteti bea lichide si continuati sa vomitati, cereti ajutorul unui medic. De asemenea, consultati medicul daca aveti unul din simptomele grave descrise mai sus. De obicei, cele mai grave simptome ale gastroenteritei trec intr-o zi, cel mult doua, iar starea generala revine la normal in trei-cinci zile, in functie de cauza si severitatea bolii.

Ce va face medicul

Odata ajunsi la cabinet, doctorul va verifica istoricul dvs. medical si va va pune o serie de intrebari referitoare la simptomele pe care le aveti sau alimentele pe care le-ati consumat in ultima perioada. Daca deshidratarea este severa, este posibil sa vi se recomande un tratament intravenos.

Nu va asteptati sa primiti tratament cu antibiotice, cel putin nu pana in momentul in care a fost identificata cauza simptomelor. Antibioticele sunt recomandate impotriva anumitor bacterii, precum shigella, insa in alte situatii pot agrava infectia.

De asemenea, doctorul va poate recomanda medicamente antiemetice, care opresc scarile de voma.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.