Toți avem nevoie de alimente în fiecare zi, dar relația noastră schimbătoare cu mâncarea în decursul anilor poate avea un impact major asupra sănătății noastre, relateazăBBC.

MancareFoto: Haute Culture

În copilăria timpurie, corpul trece printr-un proces de creștere rapidă și comportamentul alimentar construit în această perioadă se poate extinde până la maturitate, determinând un copil gras să devină un adult gras. În anii adolescenței, o creștere a apetitului cauzată de hormoni, semnalează venirea pubertății.

Modul în care un adolescent se apropie de alimente în această perioadă critică se va vedea în stilul de viață din anii următori. Aceasta înseamnă că alegerile alimentare pe care le fac adolescenții din present influențează sănătatea generațiilor viitoare care vor deveni mai târziu părinți. În general, femeile sunt mai susceptibile decât bărbații de a suferi de deficiențe nutriționale din cauza biologiei lor reproductive.

În ceea ce privește adulții tineri, schimbările impuse de începerea unei facultăți, căsătorie sau trăitul alături de un partener ori apariția unui copil, pot contribui la creșterea în greutate. Odată acumulată, grăsimea corporală este adesea dificil de eliminat. Corpul resimte nevoia de a consuma mai puțin decât necesarul zilnic dar totodată, semnalele de prevenire a supraalimentării sunt mai slabe.

Între 30 și 40 de ani,viața profesională a adulților aduce și alte provocări. În această perioadă se resimt efectele stresului, care s-a dovedit ca provoca schimbări în apetitul și obiceiurile alimentare la aproximativ 80% din populație. Se vorbește despre fenomenul "dependenței alimentare" - o dorință irezistibilă de a consuma anumite alimente, adesea cu conținut ridicat de calorii.Totuși, mulți cercetători pun la îndoială existența sa. Alte trăsături de personalitate, cum ar fi perfecționismul și conștiința, pot, de asemenea, să joace un rol în medierea stresului și a comportamentului alimentar.

Între 40 și 50 de ani, adulții încep să-și schimbe comportamentul după cum dictează sănătatea lor, dar simptomele bolii sunt adesea invizibile - de exemplu tensiune arterială crescută sau colesterol - și mulți nu reușesc să acționeze.

După vârsta de 50 de ani, se resimte o pierdere treptată a masei musculare, între 0,5-1% pe an. O dietă sănătoasă, variată și activitatea fizică sunt importante pentru a reduce efectele îmbătrânirii.

Începând cu 60-70 ani nutriția adecvată este importantă, deoarece vârsta înaintată aduce pofta de mâncare scăzută, ceea ce duce la pierderea greutății și la o mai mare fragilitate. Apetitul redus poate fi de asemenea rezultatul bolii, de exemplu efectele bolii Alzheimer.