Oamenii de stiinta au descoperit ca fumatul unui pachet de tigari pe zi poate produce 150 de schimbari negative asupra celulelor pulmonare. Rezultatele provin dintr-un studiu referitor la schimbarile genetice, sau chiar mutatiile, cauzate de fumat, asupra organelor din corp, informeaza Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Studiul a fost publicat in revista "Science".

Cercetatorii au declarat ca rezultatele indica o legatura directa intre numarul de tigari fumate pe parcursul vietii si numarul de mutatii in ADN-ul tumorilor canceroase.

Cele mai ridicate rate ale mutatiilor au fost gasite in cazurile de cancer pulmonar, dar tumorile din alte parti ale corpului -inclusiv vezica urinara, ficat si gat- sunt asociate, de asemenea, cu fumatul.

Astfel se explica de ce fumatul cauzeaza multe alte tipuri de cancer, in afara de cel la plamani. La nivel mondial, fumatul ucide sase milioane de oameni pe an si, in cazul in care aceasta tendinta se va mentine, Organizatia Mondiala a Sanatatii prezice mai mult de un miliard de decese cauzate de tutun pentru acest secol.

Cancerul apare in urma unor mutatii in ADN-ul unei celule.

Fumatul a fost conectat la cel putin 17 tipuri de cancer. Pana de curand, oamenii de stiinta nu au fost clari cu privire la mecanismele din spatele acestora.

Ludmil Alexandrov, de la Los Alamos National Laboratory din SUA si unul dintre cei care au condus cercetarea, a explicat ca au existat dificultati in explicarea modului in care fumatul creste riscul aparitiei de cancer in anumite parti ale corpului care nu intra in contact direct cu fumul.

"Am avut o multime de dovezi epidemiologice care leaga fumatul de cancer, dar acum putem, intr-adevar, sa observam si sa cuantificam schimbarile moleculare de la nivelul ADN-ului", a spus acesta.

Acest studiu a analizat peste 5.000 de tumori, comparand cancerul prezent la fumatori cu cancerul prezent la oameni care n-au fumat niciodata. Au fost gasite amprente moleculare in ADN-ul fumatorilor, iar oamenii de stiinta au numarat cate dintre acestea se aflau in tumori diferite.

Fiecare mutatie reprezinta un potential punct de pornire pentru o "cascada de daune genetice", care poate duce la cancer in cele din urma, au mai adaugat acestia.

Rezultatele au mai aratat ca fumatul unui pachet de tigari pe zi duce la 97 de mutatii, in medie, pentru fiecare celula din laringe, 39 de mutatii pentru faringe, 23 pentru gura, 18 pentru vezica urinara si sase mutatii in fiecare celula a ficatului- in fiecare an.