Riscul unor tulburari de ritm cardiac, indeosebi de fibrilatie atriala, creste dupa decesul partenerului de viata, arata un studiu realizat recent de cercetatori danezi si preluat de pourquoidocteur.fr.

Inima este fara indoiala un organ deosebit de sensibil la emotiile negative. Este bine cunoscut Take-Tsubo sau sindromul inimii frante, care provoaca simptome apropiate de infarct. Noul studiu efectuat la Universitatea din Aarhus si publicat in revista Openheart a British Medical Journal (BMJ) arata de aceasta data ca, dupa pierderea tovarasului de viata, riscul de fibrilatie atriala (sau fibrilatie auriculara) este mai mare. In luna care urmeaza decesului, acesta creste cu 41%, potrivit Agerpres.

Studiul a fost realizat pe circa 88.000 de persoane spitalizate intre 1995 si 2014, diagnosticate cu aceste simptome. "Aceste rezultate arata ca un nivel ridicat de stres poate duce la cresterea riscului aparitiei unei fibrilatii auriculare", subliniaza autorii cercetarii.

Dupa decesul partenerului de viata, cele mai expuse au fost persoanele sub 60 de ani. Conform cercetatorilor, persoanele care isi pierd tovarasul de viata sunt deosebit de sensibile in cele 15 zile de dupa deces. Apoi, de-a lungul unui an, riscul scade pana la nivelul normal, incheie pourquoidocteur.fr.