Senzori pentru controlul presiunii si temperaturii intracraniene, care se resorb in timp, fara a mai fi necesara o operatie chirugicala pentru indepartarea lor, au fost realizati de o echipa de specialisti de la Universitatea de Medicina din Washington si de la Universitatea din Illinois, potrivit unui studiu aparut in numarul de luni al revistei "Nature", informeaza EFE, citeaza Agerpres.

Destinate persoanelor cu leziuni cerebrale, aceste implanturi au si marea calitate de a stabili "conexiuni cu zone invecinate" care sa dea informatii despre starea de sanatate a unui organ si sa permita medicilor "sa intervina daca este nevoie", a explicat neurochirurgul Rory K.J. Murphy, coautor al cercetarii.

Totodata, prin faptul ca senzorii se resorb in organism, dupa ce functia lor a incetat, scade riscul de aparitie la pacient a "unor infectii, inflamatii cronice sau deteriorari ale pielii sau ale organului pe care sunt amplasate" aceste implanturi, a mai spus el.

Acest aspect este deosebit de important intrucat, desi exista "progrese rapide" in domeniul dispozitivelor electronice cu scop biometric, respingerea lor de catre organism reprezinta o problema dificila, dar care este evitata in cazul noilor senzori.

Dispozitivele folosite pana in prezent pentru calcularea nivelului de presiune cu scanere cerebrale "se bazeaza pe tehnologia anilor 1980", fiind de mari dimensiuni si conectate prin cabluri la monitoarele din sectiile de terapie intensiv, potrivit medicului american.

Noii senzori si-au dovedit eficienta la testele efectuate pe cobai