Ministerul Sanatatii precizeaza, urmare a informatiilor privind lipsa vaccinului hexavalent din stocul constituit la DSP Vaslui, ca in Romania nu exista o criza la acest capitol, iar fabricantul produsului de imunizare are disponibila cantitatea necesara, care poate fi livrata imediat.

"Pentru achizitionarea vaccinului hexavalent, Ministerul Sanatatii are incheiat inca de anul trecut un Acord Cadru cu producatorul de vaccin urmand ca in zilele urmatoare sa se semneze Contractul Subsecvent pentru anul 2013. Ministerul Sanatatii precizeaza ca nu exista o criza de vaccin hexavalent in Romania. Precizam ca pana la data de 31.03.2013, a operat programul aprobat in anul 2012", se arata intr-un comunicat remis MEDIAFAX, vineri seara, de minister.

Sursa citata mai mentioneaza ca, in aceasta saptamana, a fost aprobata in sedinta de Guvern Hotararea privind programele nationale de sanatate, de aceea contractul subsecvent va putea fi finalizat in zilele urmatoare.

MS mai precizeaza ca, din informatiile primite de la producator, acesta are disponibila, in acest moment, cantitatea de vaccin hexavalent necesara, care poate fi livrata imediat.

"Vaccinul va fi disponibil imediat in depozitul CN Unifarm SA, urmand ca aceasta sa-l distribuie catre directiile de sanatate publica", se mai arata in comunicat.

Pentru a preveni aparitia disfunctionalitatilor, Ministerul Sanatatii a inceput redistribuirea vaccinului intre directiile de sanatate publica. Astfel, judetele deficitare vor putea asigura necesarul pentru vaccinarea copiilor, pana la achizitionarea primei transe de vaccin, potrivit aceleiasi surse.

Peste 550 bebelusi din judetul Vaslui nu au fost imunizati in ultima luna impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, meningitei virale si hepatitei de tip B din cauza lipsei vaccinului hexavalent din depozitele Directiei Judetene de Sanatate Publica.

Medicii de familie vasluieni au ramas de o luna fara vaccinul hexavalent ce se administreaza bebelusilor la varsta de doua, respectiv sase luni, dupa ce nu au mai primit repartitiile de rigoare de vaccin de la Directia de Sanatate Publica (DSP) Vaslui.

In total, in luna martie, 550 de copii nu au fost imunizati, conform programului de vaccinari, impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, meningitei virale si hepatitei de tip B.

"In martie, nu am mai putut pune la dispozitia medicilor de familie vaccinul hexavalent din cauza epuizarii stocului existent. Noi am raportat inca de la inceputul acestei lunii catre Ministerul Sanatatii lipsa acestui material biologic astfel incat urmeaza sa primim, prin redistribuire de la DSP Vrancea, 190 de doze de vaccin. Oricum, nu este nicio problema daca se intarzie o luna administrarea acestui vaccin. Odata ce se va primi necesarul, se va intra intr-un program de recuperare, in care vor fi imunizati toti cei 550 de bebelusi care nu au fost vaccinati in martie", a declarat vineri, pentru corespondentul MEDIAFAX, medicul-sef al DSP Vaslui, Luminita Costache.