S-a descoperit ca o gena defecta care poate determina cancerul de san la femei poate determina o crestere de patru ori a riscului de cancer de prostata la barbati. Studiul a fost realizat de Institutul de Cercetare a Cancerului si de Royal Marsden NHS Trust Foundation si publicat in British Journal of Cancer, conform The Telegraph.

Barbatii cu un istoric familial de cancer ar putea beneficia de teste genetice pentru a descoperi daca acestia sunt purtatori ai unei gene defecte BRCA1 in asa fel incat sanatatea sa le fie monitorizata de la o varsta frageda. S-a constatat ca unul din 11 barbati cu gena BRCA1 au o sansa de a dezvolta cancer de prostata la varsta de 65 de ani.

Gena defecta pare sa aiba legatura cu o forma deosebit de agresiva a cancerului facand ca depistarea precoce si tratamentul sa devina vital.

In cazul cancerului de san gena BRCA1 sporeste sansele de a dezvolta boala de cinci ori, existand posibilitatea ca sase femei din zece sa dezvolte aceasta maladie comparativ cu una din opt sanse in cazul femeilor sanatoase. Acest lucru a determinat unele femei cu gene defecte sa-si faca operatii de mastectomie in loc sa traiasca cu acest risc ridicat de cancer mamar. BRCA1 este, de asemenea, asociat si cu cancerul ovarian.

Emma Malcom, director executiv al fundatiei de caritate Prostate Action, care a co-finantat studiul a declarat: "Depistarea precoce a cancerului de prostata poate creste foarte mult sansele ca un tratament sa aiba succes dar in momentul de fata nu exista o modalitate eficienta de a urmari boala".

"Stiam de mult despre legatura dintre cancerul mamar si cancerul de prostata si aceasta cercetare confirma probabilitatea ca barbatii care au mostenit gena defecta BRCA1 sa dezvolte cancerul de prostata" a concluzionat directorul executiv.

Si alte gene defecte au fost cauza determinata a cancerului de prostata, inclusiv o mutatie in HOXB13, care a crescut riscul de boala de 20 de ori. Este relativ rara aceasta mutatie aparand la mai putin de doi la suta din barbatii cu cancer de prostata.