Marijuana este folosita in scop terapeutic din ce in ce mai mult. Efectele marijuanei asupra memoriei sunt controlate de catre celulele creierului care pana acum au fost neglijate, numite astrocite.

Un nou studiu explica modul in care marijuana provoaca dificultati de memorie pe termen lung, sau afecteaza capacitatea de a retine informatii pentru perioade scurte de timp. Acesta este un efect secundar al marijuanei, nedorit in cazul utilizarii "drogului usor " ca medicament.

Cercetarea arata ca tetrahydrocanabinol (THC, ingredientul psihoactiv din marijuana) afecteaza memoria , prin inducerea unei forme de plasticitate sinaptice care slabeste conexiunile neuronale.

Acest lucru ar putea duce la descoperirea unor noi medicamente pe baza de THC care au o valoare terapeutica, dar nu provoaca acest efect secundar nedorit. Mai interesant, insa, descoperirea furnizeaza dovezi convingatoare, pana acum neglijate, ca celulele cerebrale numite astrocite sunt critice pentru functionarea creierului si joaca un rol direct in procesele cognitive.

Astrocitele pot transmite semnale, nu numai intre ele, dar si la neuroni. Ele pot reglementa, de asemenea, neurotransmisia si chiar construi "schelele" vaselor de sange care ghideaza migrarea de neuroni nou-nascuti.