Premierul moldovean Vlad Filat si seful diplomatiei de la Chisinau, Iurie Leanca, se afla zilele acestea la Bruxelles, unde au participat marti la prima sedinta a Comitetului pentru Afaceri Externe de la Parlamentul European. Au cerut permisiunea sa vorbeasca in limba romana, dupa care Vlad Filat si-a inceput discursul: "Republica Moldova a fost condusa timp de 8 ani de catre generalul de militie sovietica Vladimir Voronin", a declarat liderul Executivului moldovean, potrivit Unimedia.

Intrebat de europarlamentarul roman Traian Ungureanu care este statutul limbii romane in noua guvernare de la Chisinau, Vlad Filat a dat asigurari ca va reglementa acest aspect. "La fel cum vorbesc americanii limba engleza, asa si cetatenii Republicii Moldova vorbesc limba romana. Acest lucru cu certitudine urmeaza a fi reglementat in timp si sub aspectul normei juridice”, a explicat premierul, citat de Jurnal de Chisinau.

Printre subiectele abordate de seful guvernului de la Chisinau s-au numarat si modificarea Codului Audiovizualului "pentru a avea o televiziune publica ce sa informeze cetatenii", precum si infiintarea unei comisii parlamentare pentru aflarea adevarului despre evenimentele din 7 aprilie. In acest context, Filat a avertizat: "creditul rus a fost unul electoral. Este vorba de 150 milioane de dolari, pentru a compensa deficitul bugetar. Suntem interesati de acest credit si vom discuta acest subiect la 7-8 octombrie si cu presedintele rus Dmitri Medvedev".

Premierul moldovean a discutat si despre perspectiva europeana a Republicii Moldova, precizand ca "asteptam un mesaj din partea Uniunii Europene. (...) Tin sa reafirm: Republica Moldova este un stat european sub aspect geografic. Urmeaza sa fie integrat si sub aspectul valorilor europene”, a incheiat Filat.