Proprietarul unui magazin de bijuterii din Marea Britanie a fost acuzat de comportament rasist, dupa ce, confruntat cu o serie de furturi, a interzis intrarea tiganilor romani in magazin, informeaza Daily Express. Ne pare rau, nu servim tigani romani sau est-europeni, arata un afis la intrarea in magazinul din Altrincham, Cheshire.

Michael Plant, in varsta de 62 de ani, a explicat ca are dovezi ca imigranti est-europeni au comis mai multe furturi din magazinul sau, folosind o strategie simpla: unii membri ai bandei distrageau atentia personalului, in timp ce altii sustrageau bijuterii. Saptamana trecuta, a fost sustrasa o verigheta din aur. Autoritatile nu au reusit sa ia urma hotilor pana in acest moment.

La scurt timp dupa ce a plasat interdictia scrisa, politia i-a solicitat sa o indeparteze; in caz contrar, Plant ar fi fost acuzat de comportament rasist.

"Ar trebui sa am dreptul de a spune ce oameni sa intre in magazinul meu fara sa risc acuzatii de discriminare rasiala. Ar trebui sa pot sa-mi aleg pe cine servesc. Nu e vorba numai de est-europeni - daca cineva vine beat in magazin, nici acesta nu va fi servit. Tot ce vreau este o abordare de bun simt. Politia e mai degraba reactiva decat proactiva, asteapta sa se intample ceva si abia apoi rezolva", a declarat Michael Plant.

"Cred ca acesti infractori romani si est-europeni fac un mare deserviciu conationalilor lor. Evident, nu cred ca toti sunt rai, dar cum pot sa disting cine e bun si cine e rau?", a adaugat Plant. "Ei spun mereu ca sunt spanioli, dar eu stiu ca nu sunt. Vorbesc mai multa spaniola decat ei! Ne distrag atentia cu un copil care alearga prin magazin, de exemplu, si, in acest timp, fura marfa."

El conduce afacerea de 22 de ani alaturi de sotia sa austriaca, Monika, si insista ca nu este rasist, dar infractorii est-europeni l-au atacat de prea multe ori. Printre altele, din magazin au fost sustrase noua bratari, care valorau mii de lire sterline. "Raidurile" hotilor intervin o data la cinci - sase saptamani, fiind vorba de grupuri de mai multe persoane, cu sau fara copii.

"Sotia mea este austriaca, iar multi dintre prietenii nostri sunt straini. Dar unii dintre strainii care vin in aceasta tara par sa aiba mai multe drepturi decat mine", a mai spus Plant. "Am pus semnul luni, suparat dupa furtul de sambata al verighetei. Ne asteptam la un nou atac."

"Politia prinde rareori astfel de infractori, ne-am confruntat de multe ori cu furturile de-a lungul anilor. Sunt sigur ca daca acesti oameni sunt prinsi, nu vor comparea in fata unui judecator. Sau poate cel mult, vor primi o amenda pe care una din organizatiile ce apara drepturile omului o vor plati imediat. Platitorii de taxe acopera tot...", a conchis britanicul.