Regizorii Andrei Serban si Silviu Purcarete au fost invitati concomitent in doua proiecte diferite in Ungaria in acest an, se arata intr-un comunicat al Institului Cultural roman din Budapesta. Andrei Serban va monta "Trei surori", de Cehov, la Teatrul National din Budapesta, iar Silviu Purcarete va pune in scena opera "Ingerul de foc" la Teatrul Csokonai din Debrecen.

Andrei Serban monteaza “Trei surori” de Cehov la Teatrul National din Budapesta, dupa ce a cucerit publicul ungar cu “Unchiul Vania”, spectacol exceptional al Teatrului Maghiar din Cluj.

"E debutul meu în Ungaria. Ciudat, lucrez cu unguri şi aici, şi acolo...”, a declarat presei reputatul regizor la finele lui aprilie cand a avut loc prima repetitie.

Directorul Teatrului National din Budapesta, Robert Alföldi, actor si regizor, laureatul Premiului Cultural al Institutului Cultural Roman din Budapesta in 2009, el insusi distribuit in spectacol in rolul lui Versinin, ne-a declarat ca exista o chimie speciala intre regizor si trupa, iar spectacolul lui Serban se anunta a fi fastuos.

Cand incep sa lucrez un Cehov, trebuie sa descopar parcursul dramatic in ceea ce pare fracturat, ilogic. Ca sa intelegem celebrele pauze cehoviene de sub invelisurile textului, putem doar sa speram ca vom fi condusi de tensiunile secrete ale relatiilor dintre personaje”, subliniaza Andrei Serban intr-un interviu acordat presei ungare.

Premiera spectacolului “Trei surori” va deschide stagiunea Teatrului National budapestan in 24 septembrie. Pentru acest an, Andrei Serban mai are in proiect montarea unei opere de Rossini la Opera Garnier din Paris, dupa care se va intoarce la New York pentru a-si sustine cursurile la Columbia University.

Silviu Purcarete monteaza opera “Ingerul de foc” al lui Prokofiev la Teatrul Csokonai din Debrecen. Regizorul roman a fost invitat sa participe, alaturi de regizori cehi si unguri, la producerea seriei de spectacole din competitia Opera Festival with Mezzo, unde solisti de opera din toata lumea sunt selectati in mai multe etape pentru distributia celor cinci premiere prezentate in luna noiembrie pe mai multe scene: Debrecen, New York, Krakovia, Bergen, Plzen.

Silviu Purcarete lucreaza in tandem cu scenograful Helmuth Sturmer. “E un spectacol complicat, straniu, nu s-a prea jucat Ingerul de foc”, ne-a declarat regizorul aflat la Szeged in juriul de selectie. Pentru el nu exista o diferenta fundamentala intre a regiza teatru sau opera fiindca “si teatrul de proza este tot muzica”. Purcarete a mai montat in Ungaria in 2005, “Troilus si Cressida” la Teatrul Katona, cu scenografia aceluiasi Sturmer.

Printre solistii selectati in competitia internationala Opera Festival with Mezzo, aflat la cea de-a treia editie, se afla si Iulia Vacaru, o voce speciala retinuta pentru unul din rolurile din “Veslefrikk” a lui Knut Vaage, in regia lui Robert Alföldi. Tanara solista originara din Republica Moldova, absolventa a Liceului de Muzica din Turnu-Severin si a Conservatorului din Bucuresti, s-a prezentat la prima auditie la Paris, apoi la Szeged la etapa a doua. Opera Festival Mezzo este un eveniment care pune in circuit international voci si prezente lirice si are ca finalitate productii de rang in cooperare.