Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica (URCCU) organizeaza in acest an doua manifestari dedicate lui Mihai Eminescu. Aniversarea celor 160 de ani de la nasterea poetului va fi marcata pe 15 ianuarie prin lectura din poezia eminesciana si interpretarea unor traduceri ale acesteia in diverse limbi.

Astfel, la aniversarea din acest an a zilei de nastere a Poetului National, in Aula Magna a prestigiosului Ateneo Veneto din Venetia va avea loc vineri, 15 ianuarie, incepand cu ora 19,00, o manifestare inedita, la care isi vor da concursul bursierii institutiilor de cultura ale altor tari la Venetia, precum si colaboratori venetieni ai Institutului Roman. Invitatii vor da expresie originalitatii si muzicalitatii poeziei eminesciene.

Din lirica eminesciana vor citi in limba romana Ana Maria Gansac, Ioana Filipescu si Sever Botan, bursieri „Nicolae Iorga” ai Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia.

Traduceri in limba franceza vor fi lecturate si interpretate de catre Mounira Khemir, reprezentand Institutul Elvetian din Venetia, in limba engleza de catre Rachel Cartwright si in limba spaniola de catre Felicia Gaz de Montella din partea Peggy Guggenheim Collection, in limba greaca de catre Christos Zampakolas, reprezentand Institutul Elenic pentru Studii Bizantine si Postbizantine, in limba germana de catre prof. Britta Winkels din partea Asociatiei Culturale Italo-Germane.

Poemul „Luceafarul” va fi interpretat in limba italiana de catre Cristian Alexandru Damian, Flavia Cordioli Mognetti, Luca Cordioli Mognetti, Gianfranco Chinellato si Maurizio Del Maschio, acestia din urma colaboratori traditionali ai Institutului Roman.

In a doua parte a serii, Iulia Stefana Popa, studenta la Conservatorul din Viena, va sustine un recital de pian. In program, piese de Ludwig van Beethoven, Johannes Brahms si Maurice Ravel, precum si o interpretare muzicala a poemului Sara pe deal.

De asemenea, dupa doi ani de inventariere si catalogare cu metode moderne a bogatului fond de carte, pe 15 iunie, la comemorarea Poetului National, va fi deschisa oficial publicului, cu numele „Mihai Eminescu”, biblioteca Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, institutie intemeiata in urma cu 80 de ani de catre Nicolae Iorga.