Harald Schmidt nu iarta pe nimeni, nici chiar pe proaspata laureata a premiului Nobel pentru literatura, Herta Müller (56 de ani). In emisiunea sa de joi noaptea, 15 octombrie, moderatorul celui mai acid show al televiziunii publice germane a luat in balon ultimul roman, coafura, originea si notorietatea scriitoarei germane nascute in Romania.

Schmidt intreaba publicul: „Cine a luat anul acesta premiul Nobel pentru literatura?“. La tacerea din sala, el comenteaza ironic „stiam ca s-a prins de veste“ si o felicita pe Herta Müller, prezentand o expresiva fotografie a acesteia. Apoi intreaba retoric: „Intre altele, pentru ce roman?“, si sugereaza prin miscari publicului „respiratia pe balansoar“ (Atemschaukel). Acordarea premiului a adus 120.000 de exemplare vandute in plus.

„Herta Müller provine din acelasi loc ca si Bela Lugosi, marele interpret al lui Frankenstein. Noua ni se pare insa ca are asemanare cu actorul german Max Schreck (n.t. groaza), pe care multi dintre noi il cunosc din Nosferatu de F.W. Murnau“ precizeaza publicului Harald Schmidt, prezentand „serios“ cele doua fotografii.

In timpul acesta, colegul sau din trupa muzicala poarta o peruca in stilul coafurii Hertei Müller. „Un boom al industriei articolelor pentru fani, peruca o puteti comanda la noi in studio“, precizeaza Schmidt.

Harald Schmidt Show
Harald Schmidt Show
Foto: HotNews.ro
Si nu doar atat. Trecand in revista unele dintre somitatile care au avut reactii la primirea premiului Nobel de catre Herta Müller, este citat guru-l criticilor literari germani, Marcel Reich-Ranicki: „Nu zic nimic despre asta, eu vorbesc doar despre literatura“ si Franz Beckenbauer: „Era si timpul ca Hertha sa castige ceva!“. Evident, Beckenbauer vorbea de echipa de fotbal Hertha BSC Berlin.

Targul de carte de la Frankfurt e luat si el la disectie de Harald Schmidt si reporterul sau special, Peter Richter. Acesta inlocuieste parodic pavilionul expozitional de carte cu macelaria regelui carnatilor, Markus Benser. Cateva aparitii editoriale de la Targ sunt cantarite, la propriu, transate si apoi aruncate intr-o galeata cu sange.

„Atemschaukel“, romanul Hertei Müller editat in 2009 de Hanser Verlag, este „bucata cea buna“ din selectia de carti de la macelarie: i se cioparteste doar o bucata, ce poate fi servita sub forma „de fileu“.

Puteti vizualiza aici emisiunea lui Harold Schmidt (remarcile despre Herta Muller incep de la minutul 9.40).