Scriitorul si poetul roman Iulian Tanase este unul dintre castigatorii de anul acesta ai Premiului Hubert Burda pentru tinerii poeti din Europa de Est, alaturi de poetii Lidija Dimkovska din Macedonia si Ostap Slyvynksyj din Ucraina.

Juriul a fost alcatuit din Michael Krüger (poet, directorul editurii Carl Hanser – una dintre cele mai prestigioase edituri din Germania), Alfred Kolleritsch (poet austriac, redactor-sef al revistei literare Manuskripte din Graz), Peter Handke (scriitor) si Peter Hamm (critic literar, poet).

Decernarea premiului, in valoare de 5000 de euro, va avea loc pe 27 iunie in Germania, la Offenburg, informeaza Media Pozitiv.

Premiului Hubert Burda pentru tinerii poeti din Europa de Est are ca scop sa identifice, sa sustina si sa promoveze tinerii poeti din Europa de Est. Premiul a fost infiintat in anul 1999 si este acordat anual unui numar de doi sau trei autori. Castigatorii de pana acum sunt poeti din Georgia, Ucraina, Romania, Rusia, Polania, Serbia, Bulgaria, Slovenia si Republica Ceha. Constantin Virgil Banescu este singurul poet roman care a primit acest premiu pana acum (in 2003).

Iulian Tanase este redactor la Academia Catavencu din anul 1997 si realizator de programe la Radio Guerrilla din 2004. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania din anul 2003. Cartile publicate sint: Ingerotica (Editura Seara, 1999); Poeme pentru orice eventualitate (Editura Crater, 2000); Iubitafizica (Editura Vinea, 2002); Sora exacta (Editura Icare, 2003); inainte / dupa – 52 de aparitii trans-vizuale generate de hazard (Editura Icare, 2003, in colaborare cu Gheorghe Rasovszky, Dan Stanciu si Sasha Vlad); Borbro Obs Kabupaten Feen Duamaa Jumah Ek-Yolo Serliq Burcep Sodhi Lecade Epona Snijngad (Editura Locul Tare, 2005, impreuna cu Sasha Vlad); Ochiul Exploziv (Editura Locul Tare, 2006); Trusa instalatorului de umbre (Editura Locul Tare, 2006, impreuna cu Dan Stanciu); Abisa (Editura Locul Tare, 2007).

De asemenea, Iulian Tanase este coordonator al volumului colectiv Pentru Gellu Naum / For Gellu Naum, Editura Vinea/ICARE, 2002, si coordonator al publicatiei Athanor. Caietele Fundatiei Gellu Naum impreuna cu Dan Stanciu.

In 2008 a participat ca visiting writer la International Writers Workshop care a avut loc la Hong Kong. De asemenea, a participat in 2007 si 2008 la London International Festival of Surrealism.

Texte de-ale sale au fost traduse in germana, franceza, engleza, chineza.