Scriitorul portughez Jose Saramago, laureat al premiului Nobel pentru literatura in 1998, a declarat marti ca distrugerea locurilor de munca provocata de criza mondiala reprezinta "o crima financiara impotriva umanitatii", iar vinovatii "trebuie judecati", relateaza AFP.

"Stim cine sunt vinovatii", a declarat Jose Saramago, in cadrul prezentarii, la Madrid, a ultimei sale carti, "Calatoria unui elefant". De mentionat ca scriitorul, in varsta de 86 de ani, se defineste drept un "comunist hormonal".

Jose Saramago a publicat peste 30 de opere - romane, poezie, eseuri si piese de teatru.

Autorul unor carti precum "Evanghelia dupa Iisus Cristos", "Pluta de piatra" sau "Eseu despre orbire", Saramago locuieste din 1993 la Lanzarote, in Insulele Canare, impreuna cu sotia sa, jurnalista Pilar del Rio.

Afectat de o grava pneumonie, el a terminat, in august, "Calatoria unui elefant", o povestire epica ce descrie periplul unui elefant asiatic prin Europa secolului al XVI-lea.

Scriitorul a povestit ca pneumonia de care a suferit a reprezentat o experienta dura care l-a facut sa se simta ca "un fel de mort in viata".