Volumul Marea Neagra: geopolitica unei regiuni la rascruce de drumuri (El Mar Negro: geopolítica de una región encrucijada de caminos ), necesara pentru familiarizarea cititorului si cercetatorului spaniol cu realitatea Europei Orientale, este o sinteza geopolitica, economica si geostrategica a regiunii Marii Negre in Europa, in contextul unei lumi turbulente, in continua transformare.

Volumul, aparut la Editura Universitatii Valladolid in 2008, va fi lansat pe 26 martie, la sediul ICR Madrid, in prezenta autoarei, Silvia Marcu, cercetator la CSIC (Consiliul Superior de Cercetari Stiintifice) din Madrid si a invitatilor sai Guillermo Pérez Sánchez si Ricardo Martín de la Guardia, profesori de Istorie Contemporana, Universitatea Valladolid, Patricia González Aldea, profesor Universitatea Carlos III Madrid si Horia Barna, director ICR Madrid.

Este vorba despre o cercetare-eseu, ce foloseste Marea Neagra ca simbol al unui bogat amalgam de culturi, etnii si civilizatii care se intrepatrund, prin intermediul coexistentei nu lipsite de tensiuni si conflicte, dar si prin cooperare, internationalizare si integrare a regiunii in lumea de valori occidentale, informeaza ICR Madrid.

Regiunea analizata cuprinde tari importante pentru scenariul geopolitic al secolului XXI, cum ar fi Rusia, care incearca sa-si redefineasca rolul de putere la nivel mondial, Turcia “Cal troian” intre Occident si Orient, „cu inima indoita intre pastrarea valorile sale ancestrale si dorinta de integrare in Uniunea Europeana, Romania si Bulgaria, piloni de stabilitate in zona, Armenia, Azerbaijan si Georgia – state caucaziene aflate pe drumul marilor trasee de resurse energetice – sau Ucraina, tara impartita intre tendinte pro-occidentale si pro-ruse...

Desi lucrarea este dedicata intregii regiuni a Marii Negre, un rol important in cercetare si analiza il are Romania, tara prin excelenta implicata in noua strategie, cu o politica directa, activa in zona.

Cartea este un omagiu adus marii. Si o pledoarie pentru geopolitica, stiinta aflata la jumatate de drum intre strategie si arta, stiinta care, atat de profund studiata in Romania si in celelalte tari din regiunea Marii Negre, din nefericire, nu si-a gasit inca locul in cercetarea spaniola.

Si chiar daca marea, adesea, se transforma in pretext, lucrarea doreste ca cititorul sa se bucure de aceasta calatorie, pe o mare sfasiata de istorie, dar splendida, unica: o mare invaluita in amintiri, care uneste Europa de Asia, Occidentul de Orient, intr-o splendida conexiune formata dintr-un bogat amalgam etnic si emotional.

Silvia Marcu, autoarea (Galati, Romania, rezidenta in Spania din 1992), Doctor in Geografie (Universitatea Complutense Madrid, 2000) cu o teza despre Romania in noul context geopolitic european (Rumania en el nuevo contexto geopolítico europeo) s-a specializat in ultimii ani in cercetarea geopoliticii spatiului Europei de Est, a relatiilor internationale si a proceselor migratorii.

A fost bursiera la NATO (2001) si mai recent (2007), a fost Visiting Scholar la Institute for European, Russian and Eurasian Studies, George Washington University, SUA.

A participat la congrese si seminarii cu caracter international si national si a conferentiat la Banca Mondiala (2007), la Universitatea George Washington din Washington D.C, la Universitatile Complutense din Madrid, Valladolid, Valencia, Salamanca, Elche, Santiago de Compostela, Vitoria, la Institutul Cultural Roman si la Scoala Oficiala de Limbi Straine.

Este autoare a cartilor Rumania, territorio olvidado: procesos de transición e integración: 1989-2005 (Universidad de Valladolid, 2005), si O punte latina peste Europa. Relatiile Spania-Romania (Un puente latino sobre Europa. Las relaciones España-Rumania), Editura ICR, Bucuresti, 2005.

Printre ultimele articole stiintifice publicate in 2007, mentionam:

- La geopolítica de la Rusia postsoviética: desintegración, renacimiento de una potencia y nuevas corrientes de pensamiento geopolítico. Scripta Nova. Revista Electrónica de Geografía y Ciencias sociales. Barcelona: Universidad de Barcelona;

- Estrategias petroleras y rivalidades en la región geopolítica del mar Caspio Revista de Estudios Regionales, nº 80, Universidades de Andalucía

- España y la geopolítica de la inmigración en los albores del siglo XXI, nº. 40 Revista Cuadernos Geográficos, Universidad de Granada

- Dinámica y estructura migratoria laboral de rumanos: 1990-2006. Flujos de emigración hacia España, destino Madrid Migraciones, nº 21.

- Spain a New Country of Immigration in Europe, Anale de Geografie Universitatea Iasi, Rumania, nº 23.

In prezent isi desfasoara activitatea stiintifica si profesionala in cadrul Consiliului Superior