Cea de-a treia editie a Festivalului International de Literatura si Traducere (FILIT) Iasi, care ar fi urmat sa aiba loc in perioada 30 septembrie-4 octombrie 2015, se "autosuspenda", au anuntat organizatorii. Ei au luat aceasta decizie, printre altele, in semn de protest fata de "incercarile repetate de a confisca politic festivalul, care s-au intensificat inacceptabil in ultima perioada; consideram ca ingerinta politicului in cultura, in sensul instrumentalizarii acesteia, obliga la reactii radicale precum cea de fata". "Consideram ca suspendarea editiei a treia a FILIT, o decizie deloc confortabila, ramane unul dintre putinele moduri prin care putem protesta in mod credibil impotriva minciunii si manipularii grosolane. Ne dorim totodata ca in acest fel sa tragem un semnal de alarma asupra faptului ca amestecul politicianismului in cultura, la orice nivel, are efect distructiv", arata organizatorii.

Alte nemultumiri ale organizatorilor FILIT Iasi sunt:

"Continua denigrare si tentativele insistente de decredibilizare a membrilor echipei organizatoare, a colaboratorilor si, in unele cazuri, chiar a invitatilor, ajunse, in ultima saptamana, la nivelul unei campanii sistematice de defaimare. Suntem o echipa matura, responsabila, care a creat un concept de succes international si a gestionat profesionist doua editii, si tocmai aceste aspecte ne obliga la a sanctiona public, printr-un gest ferm, asemenea practici."

"Permanenta hartuire institutionala care a ingreunat in mod semnificativ derularea proiectului, inca de la prima editie."

"Atmosfera tensionata de dispute politice locale, imprevizibilitatea institutionala, birocratizarea excesiva si legislatia rigida, care nu sunt deloc propice dezvoltarii de proiecte solide, profesioniste, pe termen lung."

Organizatorii FILIT Iasi isi exprima "regretul in fata celor peste o suta de invitati care au confirmat deja prezenta la editia a treia, in fata partenerilor nostri institutionali (ambasade, institute culturale, edituri, agenti literari, festivaluri internationale) si, nu in ultimul rand, in fata publiculului festivalului, care, prin prezenta extrem de numeroasa la precedentele doua editii, a aratat ca Iasiul merita din plin, din acest punct de vedere, sa fie gazda unor asemenea evenimente."

De asemenea, ei arata ca "Regretam faptul ca acestui public nu i se mai ofera prilejul, din motivele expuse deja, de a intalni si anul acesta nume importante ale literaturii mondiale, precum Gyorgy Konrad, Frederic Beigbeder, Jean Rouaud, Evgheni Vodolazkin, Mihail Siskin - pentru a-i aminti doar pe cativa dintre scriitorii straini care si-au dat deja acceptul de participare la editia a treia a FILIT. De asemenea, suntem nevoiti sa intrerupem discutiile, deja avansate, cu alti scriitori recunoscuti la nivel mondial, printre care si Dario Fo, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura."

Echipa FILIT a aratat ca se poate construi un proiect de relevanta europeana la Iasi, dar nu este dispusa sa faca asta oricum: "Demnitatea umana, profesionalismul, libertatea de expresie si, in acest context, independenta politica sunt valori pe care le consideram extrem de importante si la care, evident, nu putem accepta sa renuntam."

  • Consilier judetean PSD: S-a suparat ca vacarul pe sat

Liderul consilierilor judeteni ai PSD, Cristian Stanciu, considera, insa, ca directorul Muzeul Literaturii Romane, Dan Lunᅡgu, care a anuntat autosuspendarea FILIT, "s-a suparat ca vacarul pe sat": "Nu inteleg de ce s-a supaᅡrat? Ca i-a fost cerut un raport financiar? S-a suparat ca vacarul pe sat."

Un raport al Curtii de Conturi din Iasi a aratat abateri in organizarea editiei din 2013 a FILIT. Majoritatea social-democrata din Consiliul Judetean i-a acuzat atunci pe liberalii din CJ ca, impreuna cu reprezentantii Muzeului Literaturii Romane, ar fi comis nereguli in privinta cheltuirii banilor. Curtea de Conturi Iasi a realizat atunci un raport de audit in urma caruia a fost descoperit un prejudiciu de peste 180.000 de lei, potrivit ZiarulEvenimentul.ro.

  • Nume mari la primele doua editii ale FILIT Iasi

Potrivit organizatorilor, primele doua editii ale FILIT Iasi au avut un succes rasunator. Dimensiunea cu adevarat internationala a festivalului, profesionalismul organizarii evenimentelor, invitatii de prima mana, interesul extraordinar al unui public tanar pentru literatura au fost doar cateva dintre aspectele apreciate de invitatii si participantii la FILIT, aspecte remarcate si de catre presa internationala. Cotidianul spaniol El Pais a declarat ca FILIT "este deja, la prima sa editie, cel mai important festival literar din Europa de Est", iar Frankfurter Allgemeine Zeitung a apreciat ca "un eveniment literar de asemenea anvergura si de o asemenea croiala europeana n-a mai existat vreodata in Romania". De asemenea, recunoasterea anvergurii internationale a evenimentului a venit si din partea Comisiei Europene, editia din 2014 a festivalului desfasurandu-se sub patronajul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

La cele doua editii organizate pana acum, FILIT s-a bucurat de prezenta unor nume mari ale literaturii precum Herta Muller (Germania, Premiul Nobel pentru Literatura, 2009), David Lodge (Marea Britanie), Guillermo Arriaga (Mexic), Francois Weyergans (Franta, Premiul Goncourt), Andrei Kurkov (Ucraina), Norman Manea (Romania), Mircea Cartarescu (Romania) etc. Calitatea manifestarilor din cadrul FILIT a atras, pana acum, peste 60.000 de participanti, mai ales tineri.