Daca e luna mai, e Turneul National Stradivarius! Violonistul Alexandru Tomescu se pregateste sa plece pentru al saptelea an consecutiv intr-o calatorie ce il va purta in 12 centre culturale din Romania. Il va avea alaturi de el pe scena pe celebrul pianist rus Eduard Kunz, intr-un program integral Prokofiev.

Intr-o continua cautare a perfectiunii, ce l-a dus in ultimii ani in zona spectacolelor sincretice, combinand muzica cu proiectii video sau teatru non-verbal, Alexandru Tomescu ajunge acum la o forma esentializata a muzicii. In the Mood for Prokofiev este titlul turneului, programul propunand o selectie a celor mai indragite lucrari pentru vioara si pian ale compozitorului rus: Cinci melodii op. 35 bis si cele doua Sonate pentru vioara si pian.

In premiera, concertele turneului Stradivarius se vor deschide cu piesa unui tanar, chiar foarte tanar compozitor roman. Este vorba despre Gabriel Gitan, elev in clasa a XI-a al Colegiului National de Muzica "George Enescu" din Bucuresti. El este castigatorul concursului nonconformist lansat in urma cu cateva luni de Eduard Kunz si Alexandru Tomescu - practic o invitatie la creatie adresata compozitorilor romani, indiferent de varsta. Mai multe detalii aici.

Itinerarul Turneului National Stradivarius 2014:

18 mai - Targu Mures - Palatul Culturii, ora 19.00

20 mai - Bistrita - Sinagoga, ora 19.00

21 mai - Cluj-Napoca - Casa Studentilor, ora 20.00

25 mai - Timisoara - Filarmonica Banatul, ora 19.00

27 mai - Oradea - Filarmonica, ora 19.00

29 mai - Hunedoara - Castelul Corvinilor, ora 19.00

30 mai - Sibiu - Sala Thalia a Filarmonicii, ora 19.00

3 iunie - Pitesti - Casa de Cultura a Sindicatelor, ora 19.00

4 iunie - Craiova - Filarmonica Oltenia, ora 19.00

7 iunie - Bacau - Filarmonica, ora 19.00

9 iunie - Iasi - Universitatea Nationala de Arte "George Enescu", ora 19.00

11 iunie - Bucuresti - Sala Radio, ora 19.00

Mai mult, editia 2014 a evenimentului se inscrie in traditia initiata de Alexandru Tomescu - aceea de a integra o coordonata de responsabilitate sociala. Turneul National Stradivarius - In the Mood for Prokofiev este dedicat Fundatiei Hope and Homes for Children Romania, al carei Ambasador Alexandru Tomescu este din 2012 si luptei impotriva abandonului copiilor. Publicul este invitat sa afle mai multe despre HHC Romania, organizatie care de 15 ani se ocupa cu desfiintarea orfelinatelor de tip vechi si relocarea copiilor in sisteme cat mai apropiate de mediul familial. Astfel, iubitorii de muzica vor avea ocazia sa ajute HHC Romania sa isi indeplineasca misiunea: aceea de a inchide toate orfelinatele de tip vechi pana in 2020.

Pentru mai multe informatii despre Turneul National Stradivarius 2014 ￯ In the Mood for Prokofiev, vizitati pagina www.AlexandruTomescu.com, iar pentru a fi in permanent contact cu muzicienii pe parcursul evenimentului, va invitam sa dati like paginilor de Facebook ale celor doi artisti: www.facebook.com/AlexandruTomescuOficial si www.facebook.com/eduardkunzpianist.

Alexandru Tomescu este omul pentru care muzica nu are limite: capabil sa abordeze cele mai grele partituri in concerte-maraton, in turnee de zeci de orase, violonistul se bucura de o apreciere unanima din partea publicului.

Drumul lui in muzica a inceput odata cu lectiile de vioara primite de la mama sa, prof. Mihaela Tomescu si a continuat apoi cu studii indrumate de maestrul Stefan Gheorghiu in Romania si de Tibor Varga, Eduard Schmieder, Igor Oistrach, Ruggiero Ricci si Herman Krebbers in strainatate. Pregatirea exceptionala de care s-a bucurat i-a adus premii la cele mai prestigioase concursuri de vioara: Marguerite Long - Jacques Thibaud (Paris, Franta), Paganini (Genova, Italia), George Enescu (Bucuresti, Romania), Sarasate (Pamplona, Spania), Kloster Schontal (Germania) etc.

Au urmat concerte in sali celebre ale principalelor metropole ale muzicii: Carnegie Hall (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Theatre des Champs Elysees (Paris), Concertgebouw (Amsterdam) etc. A concertat sub bagheta unor maestri precum Valery Gergiev, Christoph Eschenbach sau Kurt Masur. Studiile si activitatea concertistica de peste granite au insemnat pentru Alexandru Tomescu dobandirea unei experiente pe care si-a propus s-o valorifice in propria sa tara, astfel ca a decis sa revina la Bucuresti pentru a schimba perceptia asupra muzicii clasice. A initiat primele turnee de muzica clasica finantate exclusiv prin fonduri private, demonstrand ca in Romania exista disponibilitate pentru produse culturale de calitate.

Eduard Kunz s-a nascut in orasul Omsk din Siberia, a studiat pianul cu Mihail Hohlov la Scoala Speciala Gnessin pentru copii supradotati din Moscova si mai apoi cu Andrei Diev la Conservatorul National de Muzica ''Piotr Ilici Ceaikovski" de la Moscova. A obtinut diploma de masterat cu distinctie si medalie de aur pentru performantele sale, la Royal Northern College of Music, profesori fiindu-i Norma Fisher si regretatul Mark Ray.

Inclus de prestigioasa publicatie BBC Music Magazine in topul celor mai buni 10 pianisti de maine, Eduard Kunz a colaborat deja cu numeroase orchestre europene de renume. A sustinut recitaluri in marile sali de concert ale lumii, printre care amintim Wigmore Hall din Londra, Bridgewater Hall din Manchester, Louvre din Paris, Concertgebouw din Amsterdam, Winterthur din Barcelona, Sala Mare a Conservatorului din Moscova, a fost prezent pe scena prestigiosului Festival din Duszniki - "December Nights", Festivalul Como de Garda, Grieg (Oslo), Al Bustan (Lebanon), Festivalul Keyboard din New York precum si Festivalurile St. Magnus (Scotland) si City of London.

De-a lungul timpului performantele sale muzicale au fost difuzate pe cele mai importante posturi de muzica clasica ale lumii din care amintim BBC Radio 3, Radio France, Radio Rai, Deutschland Radio Kultur si Orpheus.

Proiect prezentat de Centrofarm si Plafar

Organizatori: Fundatia Culturala "Remember Enescu" si Quartz Media Production

Sponsori: BCR, Erste Bank, Alistar, Ifantis

Parteneri: Enel, Tuca Zbarcea & Asociatii Sustinator: Genesis Collegiate

Un eveniment dedicat HHC Romania

Co-Producator: TVR 2, Radio Romania

Parteneri locali: Filarmonica Targu Mures, Societatea de Concerte Bistrita, Universitatea de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu din Cluj-Napoca, Filarmonica Banatul din Timisoara, Filarmonica Oradea, Castelul Corvinilor din Hunedoara, Filarmonica Sibiu, Filarmonica Pitesti, Filarmonica Oltenia din Craiova, Filarmonica Mihai Jora Bacau, Universitatea de Arte George Enescu din Iasi.

Eveniment prezentat de Psychologies

Eveniment sustinut de Evenimentul Zilei

Parteneri media principali: Hotnews

Parteneri media: Capital, Elle, Viva!, Unica, Manager Express, Casamea.ro, Dilema Veche, Etiquette, Q Magazine, Igloo, acasa.ro, Sapte Seri, Revista 22, 121.ro, Esquire, Blitz TV, Ziarul Metropolis, Revista Cariere, Diva Hair, societatesicultura.ro, Romania de la zero, onlinegallery.ro, Transilvania TV, viitorulromaniei.ro, ziare.com, 4arte.ro, Senso TV, MediaTRUST, Kooperativa 2.0.

Parteneri media locali: Targu Mures: Zi de Zi, Radio SON; Bistrita: Bistriteanul, timponline.ro, TV Bistrita, AS TV; Cluj-Napoca: Faclia, Cotidianul Transilvan, Transilvania Reporter, Monitorul de Cluj, orasulcluj.ro; Timisoara: Renasterea Banateana, Pressalert.ro, TimisosaraAzi.ro, Evive.ro; Oradea: Bihoreanul, Crisana, Informatia de Bihor, Evenimente Oradea; Hunedoara: Servus Hunedoara, Mesagerul Hunedorean, Ziarul Hunedoreanului, Hunedoara TV, Radio Big FM Deva, Radio Color Hunedoara, Televiziunea InfoHD; Sibiu: Profil Cultural, Sibiu 100%; Pitesti: Argesul; Craiova: Gazeta de Sud, Radio Sud, Craiova.ro, Lupa, Cuvantul Libertatii, Pro Fun; Bacau: Ziarul de Bacau, Desteptarea, bacaul.ro; Iasi: Ziarul de Iasi, IasiFun, AltIasi.ro;