In 28 noiembrie la Muzeul National de Istorie se va deschide o mare expozitie la care au contribuit 14 muzee din sud-estul Europei pentru a crea o imagine despre cum s-a modernizat regiunea intre 1789 si 1920. La evenimentul "Imagining The Balkans" fiecare muzeu a venit cu zece exponate reprezentative, iar expozitia este deschisa pana in aprilie 2014.

Proiectul international este rodul colaborarii a 14 institutii culturale de seama din peisajul muzeal international, un efort colectiv al muzeelor nationale de istorie care incearca sa incurajeze dialogul intercultural si reflectia asupra memoriilor si identitatilor comune.

Este pentru prima data cand muzeele de istorie din aceasta regiune au depasit granitele, au lucrat impreuna si au combinat colectiile lor ca sa poata sa arate ca fiecare destin national unic este legat si inter-relationat cu o regiune comuna si un destin, mai larg, universal.

Denumita dupa cartea Mariei Todovora, Imagining the Balkans, aceasta expozitie cauta sa reinnoiasca viziunea schimbarilor sociale, politice, economice si culturale in sud-estul Europei. Expozitia prezinta complicatul proces istoric care a dus la nasterea si coagularea natiunilor din Europa de Sud-Est in secolele XVIII-XX si a statelor lor nationale.

Fiecare dintre muzeele enumerate a contribuit cu un numar de zece exponate, considerate a fi elocvente pentru a ilustra procesul de modernizare a societatilor din Europa de Sud-Est in perioada cuprinsa intre 1789 si 1920, nasterea si desavarsirea statelor nationale.

Muzeul National de Istorie a Romaniei a selectat pentru aceasta expozitie internationala gravura reprezentand prima Adunare Obsteasca a Tarii Romanesti, dupa instituirea Regulamentului Organic, un bilet de eliberare a sclavilor tigani din 1848, pictura lui C. Rosenthal - Romania revolutionara, harta Daciei a lui August Treboniu Laurian, portretele principelui Moldovei, Mihail Sturdza si al lui Alexandru Ioan Cuza, gravura reprezentand Adunarea Ad-Hoc a Tarii Romanesti, o copie a Coroanei de Otel, o litografie reprezentand Serbarile Incoronarii din 1881, fotografii reprezentand imagini ale sistemului educativ din sec. XIX si macheta unei locomotive.

Firul narativ al expozitiei - IMAGINAND BALCANII- (IMAGINING THE BALKANS) este structurat in jurul unor viziuni diferite. In aceasta expozitie, complexitatile schimbarii istorice in sud-estul Europei in timpul "lungului secol XIX", cum a fost definit de Eric Hobsbawm, sunt explicate prin prezentarea proceselor si experientelor cheie impartasite, trasaturi comune si interactiuni istorice, incluzand si restul Europei, mai degraba decat liniile paralele ale istoriilor si povestilor nationale.

Distantele si barierele impuse de statele nationale moderne tind sa acopere atat traditii si istorie comuna cat si similitudini care au rezultat din felurile comparabile in care societatile s-au modernizat. Scopul acestei expozitii este sa sublinieze aceste atribute comune.

Expozitia, care a mai fost organizata in Ljubljana si Belgrad, va fi deschisa intre 28 noiembrie 2013 si 27 aprilie 2014 la Muzeul National de Istorie a Romaniei, de miercuri pana duminica in intervalul orar 09.00 ¬ 17.00.

IMAGINING THE BALKANS este realizata sub egida UNESCO, fiind un proiect coordonat de Biroul Regional pentru Stiinta si Cultura, plasat in cadrul intiativei globale UNESCO, -Culture - A Bridge to Development¬ si Platformei sale intersectorale pentru -Cultura Pacii si Non-violentei¬.

Expozitia este sustinuta de ICOM (International Council of Museums), cu participarea urmatoarelor muzee din Europa de Sud-Est: Muzeul National de Istorie a Albaniei din Tirana, Muzeul de Istorie a Republicii Srbska din Banja Luka (Bosnia si Hertegovina), Muzeul National de Istorie a Bulgariei de la Sofia, Muzeul National de Istorie a Croatiei din Zagreb, Muzeul Municipal Leventis din Nicosia (Cypru), Muzeul National de Istorie al Fostei Republici Macedonia din Skoplje, Muzeul National de Istorie a Romaniei din Bucuresti, Muzeul National de Istorie al Serbiei din Belgrad si Muzeul National al Sloveniei, in colaborare cu Muzeul Istoric German din Berlin.