Aramco din Arabia Sauditî a raportat duminică un profit net record de 48,4 miliarde de dolari în al doilea trimestru, stimulat de creșterea prețurilor la țiței în urma războiului din Rusia în Ucraina și de cererea puternică de după pandemie, potrivit AFP.

petrol Arabia SaudităFoto: Profimedia

Profitul net a urcat cu 90% față de anul trecut, oferind celui mai mare producător de petrol din lume al doilea record trimestrial consecutiv, după un profit net de 39,5 miliarde de dolari în perioada ianuarie-martie.

"În timp ce volatilitatea pieței globale și incertitudinea economică persistă, evenimentele din prima jumătate a acestui an ne confirmă opinia că investițiile continue în industria noastră sunt esențiale, atât pentru a ne asigura că piețele rămân bine aprovizionate, cât și pentru a facilita o tranziție energetică ordonată", a declarat directorul general al Aramco, Amin Nasser.

"De fapt, ne așteptăm ca cererea de petrol să continue să crească pentru restul deceniului, în ciuda presiunilor economice în scădere asupra perspectivelor globale pe termen scurt", a adăugat el.

Profitul net al Aramco în perioada aprilie-iunie a crescut cu 22,7% față de primul trimestru, pe "o piață puternică", a precizat compania saudită într-un comunicat. Profitul net în prima jumătate a anului a fost de 87,91 miliarde de dolari, față de 47,18 miliarde de dolari în aceeași perioadă din 2021.

Aramco a plătit dividende de 18,8 miliarde de dolari în al doilea trimestru și va plăti aceeași sumă în al treilea trimestru.

Profitul din al doilea trimestru, cel mai mare de la IPO-ul Aramco de la sfârșitul anului 2019, a depășit așteptările analiștilor de 46,2 miliarde de dolari.

Aramco a scos 1,7% din acțiunile sale pe bursa saudită în decembrie 2019, obținând 29,4 miliarde de dolari, cea mai mare ofertă publică inițială din istorie.

Compania, o navă amiral a regatului conservator și principala sursă de venit pentru statul saudit, a detronat temporar Apple ca fiind cea mai valoroasă companie din lume în martie, înainte de a coborî pe locul al doilea.