Astazi, la Muzeul Literaturii Romane se deschide expozitia Inscrisuri dusmanoase (scripta hostilia), organizata de Asociatia Ziaristilor Independenti din Romania. Partener media este TVR Cultural. Formula ca atare nu se gaseste in textele legilor, nici in editiile succesive al Codului Penal.

Cu toate acestea, ea apare cu mare frecventa in procesele-verbale de interogatoriu, in denunturile si rapoartele Securitatii, vrand sa desemneze acele manuscrise de sertar, samizdate, manifeste, afise, caricaturi care prin continutul lor nu erau conforme ideologiei oficiale a partidului comunist.

Doina Jela, secretar AZIR, a avut ideea organizarii unei asemenea expozitii pentru toata lumea, dar mai ales pentru publicul mai tanar care cunoaste doar din auzite si, evident, din carti si ziare cum a fost in acea perioada. Expozitia va fi dublata de o serie de conferinte.

Astfel, astazi la ora 18, dupa vernisarea expozitiei, Ana Blandiana va vorbi despre cazul ei, marturisirile fiind grupate sub titlul "Literatura de sertar si disidenti". Va urma Victor Frunza care va prezenta file din propriul dosar de la Securitate. Joi, 10 martie, la aceeasi ora, Nicolae Manolescu va vorbi despre literatura si cenzura.

Invitat, Nicolaus Peter Kramer, secretarul general al Asociatiei Jurnalistilor Europeni. Peste o saptamana, tot la ora 18, reputatul istoric Marius Oprea se va referi la un subiect spinos: literatura romana in arhivele Securitatii. Invitat, disidentul din anii '80 Vasile Paraschiv.

Joi, 24 martie, ora 18, Doina Cornea va prezenta toate scrisorile deschise pe care i le-a trimis de-a lungul timpului lui Ceausescu si consecintele acestora. Invitat: Vaclav Bartuska, directorul bibliotecii pragheze "Vaclav Havel". Tema conferintei lui: "Disidenti si samizdat in Cehoslovacia comunista".