Pe nava de croaziera „Oltenita", cuprinsa de flacari duminica seara in sectorul slovac al Dunarii, si-a pierdut viata o romanca. Doina Maruneac (48 de ani) era solista ansamblului care facea antren pentru turistii straini. Cand a izbucnit incendiul, Doina era in cabina ei.

Asa le-au relatat diplomatilor romani din Slovacia membrii echipajului. „Se odihnea si probabil nu a auzit alarma. S-a asfixiat se pare", spune consulul Radu Ionescu.

Faptul ca Maruneac nu a mai aparut dupa aceea, coroborat cu gasirea unui cadavru carbonizat pe vas ii face pe anchetatori sa creada ca femeia a decedat.

A auzit la televizor

Balasa Dinu, mama cantaretei, a auzit de tragedie la televizor „Am plans", spune ea simplu. Desi cercetarile continua, femeia nu mai spera intr-o minune: „S-a intamplat, asta e".

„Baiatul (fiul Doinei - n.r.) nu a indraznit sa ma sune. A vorbit cu seful companiei, cu consulul, si asteapta rezultatele". Femeia are 71 de ani si locuieste in satul Oreavu din Buzau. E divortata, cu doua fete si un baiat, toti plecati in Italia.

Pastreaza toate trofeele pe care Doina le-a castigat la diverse concursuri de muzica usoara, fotografii, un articol de ziar, din 1975, despre Festivalul Martisorului din Dorohoi, unde a fost si fata ei.

„A facut canto la Scoala Populara de Arta din Buzau, a luat atestatul cu Aurel Giroveanu... Canta de pe la 18, 19 ani, avea formatia ei, cu care pleca pe litoral. O voce foarte buna... A colaborat cu Mirabela Dauer, cu Margareta Paslaru...".

Fostul sot al Doinei era basist si o insotea peste tot in tara. Cantau in hoteluri, localuri. Inainte sa plece in croaziera pe „Oltenita", Doina a avut spectacole la Restaurantul „Doi Cocosi" din Capitala. Era stabilita de mai multi ani in Bucuresti.

Ieri seara, Alexandru Stratulat, 24 de ani, fiul Doinei Maruneac, inca mai spera ca mama lui sa fie in viata: „Am vorbit cu consulul Radu Ionescu, care mi-a spus ca inca nu se stie exact daca mama mea este in viata sau nu. Eu mai sper".

Doina era la sfarsitul unui contract de sase luni si ca pe 7 noiembrie trebuia sa se intoarca acasa. Vestea accidentului a aflat-o de la un coleg de trupa de pe vas.

Echipajul va fi repatriat

Ceilalti membri ai echipajului - majoritatea romani - sunt teferi, ca si turistii occidentali. Potrivit consulului, incendiul a fost stins ieri, iar nava - aflata la Gapcikovo (vestul Slovaciei), se scufunda. Romanii erau audiati la Gapcikovo, urmand sa fie repatriati zilele urmatoare. Cauza probabila a accidentului: un scurtcircuit.

Nava apartine Portului Giurgiu si era inchiriata unei firme daneze de turism. Vasul venea dinspre Budapesta si mergea spre Viena.